NK Tegelwippen

Op 21 maart begint de lente èn start ook het NK Tegelwippen weer. Vorig jaar won Halderberge de Gouden Schep en wipten we met z'n allen de meeste tegels per inwoner. Dat succes zetten we in 2024 uiteraard voort.

Tijdens het NK Tegelwippen maken we van maart tot en met oktober waar het kan plaats voor groen. In 2023 hebben we maar liefst 129.176 tegels gewipt in Halderberge en daarmee wonnen we in de categorie kleine gemeenten. Ook dit jaar gaan we door met het vergroenen van onze kernen. Doet u mee?

Wat is het NK Tegelwippen?

Het NK Tegelwippen is een wedstrijd tussen gemeenten. Vorig jaar deed een recordaantal van 173 gemeenten mee en werden er in het hele land ruim 4,5 miljoen tegels gewipt. In heel Nederland wordt zo plaats gemaakt voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Dit voorkomt wateroverlast, want groen houdt water langer vast in de grond voor droge periodes. Groen zorgt voor een lagere temperatuur tijdens hittegolven en trekt vlinders, insecten en vogels aan. Ook is een groene tuin rustgevend. Dus door tegels te wippen verbeteren we onze leefomgeving.

Wanneer is het NK Tegelwippen?

Het NK Tegelwippen loopt van 21 maart en 31 oktober 2024. Alle tegels die in deze periode zijn of worden gewipt, tellen mee. Vervang tegels door groen en geef de gewipte tegels op!

Gewipte tegels opgeven

Iedereen kan meedoen!

Zorg wel dat de tegels die u wipt van uzelf zijn. Gewipte tegels in de openbare ruimte geven wij ook op en tellen dus mee in het totaal. Ook bedrijven of scholen die hun terrein vergroenen kunnen meedoen.

We helpen u graag!

Twijfelt u nog omdat u niet weet waar u al die gewipte stenen of tegels moet laten? Laat ze dan ophalen door onze gratis Tegeltaxi! 

Bestel hier de Tegeltaxi

En wist u dat we ook een subsidieregeling hebben, onder andere voor onttegelen en vergroenen? 

Lees meer over de subsidieregeling Klimaatbestendig Halderberge. 

Geen tuin?

Heeft u geen tuin? Denk dan eens aan een geveltuin. Maar ook op een balkon kunt u veel doen met groen en toch bijdragen aan een betere leefomgeving.

Hoe groot is een tegel?

Een tegel is 30×30 cm. Alle stenen die kleiner of groter zijn moeten dus worden omgerekend naar dit formaat. Er gaan 11 tegels in een vierkante meter. Gebruik deze handige rekentool tegels om te rekenen naar m2.

Wipper van de maand

Maak een mooie foto en wie weet wordt u wel de Wipper van de Maand! Genomineerden winnen een echt Tegelwipper t-shirt, Wippers van de Maand krijgen een mooi tuinpakket. Alle maandwippers maken bovendien kans om Publiekswipper te worden. Daarop kan iedereen vanaf 1 november stemmen. De Publiekswipper gaat er vandoor met een boel eer, een tuinbon en natuurlijk de Publiekswipper Award.

Tips

Op www.nk-tegelwippen.nl/diy-tuintips en www.steenbreek.nl vindt u veel tips voor het vergroenen van uw tuin.

tegeltje NK Tegelwippen