Geveltuin

Grenst uw woning aan een trottoir en blijft er genoeg wandelruimte over voor voetgangers? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een geveltuintje. De gemeente Halderberge is namelijk een actie gestart om samen met haar inwoners het aantal geveltuintjes in de gemeente uit te breiden. Een geveltuin in de straat ziet er niet alleen gezellig uit, het biedt ook vele voordelen. 

Aanmelden is op dit moment niet mogelijk

Steentje eruit, plantje erin: neem een geveltuin

Wat is een geveltuin eigenlijk? Een geveltuin is een strook planten tegen de gevel van een woning. Het aanleggen van een geveltuin is leuk om te doen, draagt bij aan een groener en fleuriger straatbeeld, werkt verkoelend/isolerend en trekt vlinders, insecten en vogels aan. Daarnaast maakt een geveltuin de gemeente Halderberge beter bestand tegen klimaatverandering en wateroverlast.

Een geveltuin zorgt ervoor dat afstromend regenwater in de grond infiltreert. Hierdoor ontstaat minder wateroverlast en kan het lokaal de grondwaterstand verhogen.

Voordelen geveltuin:

  • Het aanleggen is leuk om te doen;
  • Het draagt bij aan een groener en fleuriger straatbeeld;
  • Een geveltuin werkt verkoelend/isolerend;
  • Voorkomt wateroverlast.

Wij slaan graag de handen met u ineen!

Het aanleggen van geveltuintjes in de gemeente kunnen we niet alleen: wij hebben uw hulp nodig! Om de realisatie van een geveltuin voor u eenvoudiger te maken, willen wij graag een deel van de werkzaamheden op ons nemen. Wanneer u ons laat weten dat u een geveltuin wilt aanleggen, komen wij gratis het vrijkomende afval (zoals stenen, grond, etc.) bij u ophalen. In ruil hiervoor krijgt u van ons teelaarde voor uw geveltuin terug. Klinkt niet verkeerd,  toch? Wij vragen u om de aanleg van de geveltuin, de beplanting en het onderhoud op zich te nemen. Heeft u interesse in deze samenwerking, dan kunt u zich aanmelden via: g.beljaars@halderberge.nl.

Tuincentra Brabers en van de Riet steunen de actie!

Ook tuincentra Brabers en van de Riet steunen de actie om een klimaatbestendiger Halderberge te realiseren. In de periode (data nog bepalen) ontvangt u 20% korting op alle planten voor in uw geveltuin. Deze korting kunt u verzilveren door een voucher in te leveren. Deze overhandigen onze collega’s van de buitendienst aan u wanneer zij de afval bij u ophalen en de teelaarde afleveren.

Tip: werk samen aan een groenere straat

Probeer bij het aanleggen van uw geveltuin ook uw buren te betrekken. Wellicht kunt u elkaar inspireren of aanmoedigen om ook aan de slag te gaan met groen in de straat. Een hele groene straat is natuurlijk mooier dan één geveltuin.

Spelregels:

  • Wanneer u een aanvraag doet voor een geveltuin controleert de gemeente Halderberge of er voldoende ruimte overblijft tussen de rand van de geveltuin en de rand van de stoep om te lopen. Is dit niet het geval, dan kunt u helaas geen geveltuin realiseren.
  • Een geveltuin mag maximaal 30 cm diep zijn en 40 cm de grond in. Dit in verband met ondergrondse kabels en leidingen.
  • Zorg voor beplanting die binnen het plantenvak blijft. Overhangend en stekelig groen hindert de voetgangers.
  • U bent zelf verantwoordelijk voor onderhoud van de geveltuin.
  • De grond blijft eigendom van de gemeente.

Bijlage:

pdf Folder geveltuin (PDF, 1.16 MB)