Stem op uw favoriet: Cultuurprijs 2020

Wethouder Hans Wierikx maakte op woensdagavond 1 juli, op voordracht van de jury voor de Cultuurprijzen, de genomineerden voor de Halderbergse Cultuurprijzen bekend.
De genomineerden zijn dit jaar: Mark Buijs (inspirator cultureel erfgoed), Aad Rijpsma (schilder/kunstenaar) en Joep de Wildt (tonprater). Stemmen op uw favoriet kan tot 1 oktober.

  1. Stap 1 van 2. Actieve stap: Begin
  2. Stap 2 van 2: Voltooid
Ik stem op:

Asbest verwijderen

U mag als particulier per perceel in totaal 35 m2 asbest zelf afvoeren. U hebt hiervoor een bewijs van melding nodig van de gemeente. Als u in totaal meer dan 35 m2 asbest af moet voeren, of u bent een bedrijf, dient u dit te allen tijde te melden via het omgevingsloket.

U mag als particulier per perceel in totaal 35 m2 asbest zelf afvoeren. U hebt hiervoor een bewijs van melding nodig van de gemeente. Deze melding kunt u enkel digitaal doen via het omgevingsloket.

Als u in totaal meer dan 35 m2 asbest af moet voeren, of u bent een bedrijf, dient dit ook digitaal gemeld worden via het omgevingsloket. Let op de indieningsvereisten. De asbest moet worden verwijderd door een erkend bedrijf. U krijgt hiervoor een ontvangstbevestiging met nadere informatie. Binnen 4 weken ontvangt u een acceptatiebrief dan wel een afwijzingsbrief.

Asbest kan ook voorkomen in gebruiksproducten, zoals bloembakken en tuinmeubelen. Deze kunt u zonder vergunning, maar onder dezelfde aanlevervoorwaarden van Saver kosteloos aanleveren bij het grondstoffencentrum.

Wat u moet weten

Als u het asbest zelf verwijdert, moet u rekening houden met de volgende punten:

  1. Het asbesthoudend materiaal dient voor de verwijdering nat te worden gemaakt en vochtig te worden gehouden. Zorg ervoor dat het asbest niet gaat stuiven, dus bijvoorbeeld nooit stofzuigen. Ook niet in het asbesthoudend materiaal boren, zagen, slijpen, schuren of breken.
  2. Vermeng het asbesthoudend materiaal niet met overige afvalstoffen. Maak van het asbesthoudend materiaal handelbare pakketten, met een maximaal gewicht van 25 kg.
  3. Verpak het vochtige asbesthoudend materiaal direct na verwijdering luchtdicht in plasticfolie, of zakken van een degelijke kwaliteit. Sluit de pakketten deugdelijk af met tape.

Grondstoffencentrum

U kunt het asbesthoudend materiaal (met uw melding van de gemeente) afgeven aan:

het grondstoffencentrum, Wortelsteeke in Oud Gastel

Voor de aanlevervoorwaarden voor het aanleveren van asbesthoudend- of asbestgelijkend afval bij het grondstoffencentrum, zie deze website van Saver

Wanneer het afval niet volgens de aanlevervoorwaarden wordt aangeleverd, dan moet Saver het op grond van de wetgeving weigeren.

De plastic verpakkingen zijn bij diverse aanbieders online te bestellen. Tevens kunt u bij een lokale bouwmarkt navragen of zij de zakken op voorraad hebben.

Uw Reactie
Uw Reactie