Asbest verwijderen

U mag als particulier per perceel in totaal 35 m2 asbest zelf afvoeren. U hebt hiervoor een bewijs van melding nodig van de gemeente. Als u in totaal meer dan 35 m2 asbest af moet voeren, of u bent een bedrijf, dient u dit te allen tijde te melden via het omgevingsloket.

U mag als particulier per perceel in totaal 35 m2 asbest zelf afvoeren. U hebt hiervoor een bewijs van melding nodig van de gemeente. Deze melding kunt u enkel digitaal doen via het omgevingsloket.

Als u in totaal meer dan 35 m2 asbest af moet voeren, of u bent een bedrijf, dient dit ook digitaal gemeld worden via het omgevingsloket. Let op de indieningsvereisten. De asbest moet worden verwijderd door een erkend bedrijf. U krijgt hiervoor een ontvangstbevestiging met nadere informatie. Binnen 4 weken ontvangt u een acceptatiebrief dan wel een afwijzingsbrief.

Asbest kan ook voorkomen in gebruiksproducten, zoals bloembakken en tuinmeubelen. Deze kunt u zonder vergunning, maar onder dezelfde aanlevervoorwaarden van Saver kosteloos aanleveren bij de milieustraat.

Wat u moet weten

Als u het asbest zelf verwijdert, moet u rekening houden met de volgende punten:

  1. Het asbesthoudend materiaal dient voor de verwijdering nat te worden gemaakt en vochtig te worden gehouden. Zorg ervoor dat het asbest niet gaat stuiven, dus bijvoorbeeld nooit stofzuigen. Ook niet in het asbesthoudend materiaal boren, zagen, slijpen, schuren of breken.
  2. Vermeng het asbesthoudend materiaal niet met overige afvalstoffen. Maak van het asbesthoudend materiaal handelbare pakketten, met een maximaal gewicht van 25 kg.
  3. Verpak het vochtige asbesthoudend materiaal direct na verwijdering luchtdicht in plasticfolie, of zakken van een degelijke kwaliteit. Sluit de pakketten deugdelijk af met tape.

Milieustraat

U kunt het asbesthoudend materiaal met uw melding van de gemeente afgeven aan: Milieustraat Halderberge, Rietschotten 7, 4751 XN Oud Gastel

Voorwaarden aanleveren asbesthoudend- of asbestgelijkend afval op de milieustraat:

De aanlevervoorwaarden voor het aanleveren van asbesthoudend- of asbestgelijkend afval op de milieustraat, zie deze website van Saver

Wanneer het afval niet volgens de aanlevervoorwaarden wordt aangeleverd, dan moet Saver het op grond van de wetgeving geweigeren.

De plastic verpakkingen zijn bij diverse aanbieders online te bestellen. Tevens kunt u bij een lokale bouwmarkt navragen of zij de zakken op voorraad hebben.

Wat vindt u van de informatie op deze pagina?