Rijbewijs

Voor het aanvragen of vernieuwen van een rijbewijs maakt u een afspraak met de gemeente. Na ongeveer een week haalt u het rijbewijs persoonlijk af op het gemeentehuis bij onze snelbalie.

Vanaf 3 december 2018 is onze snelbalie geopend. U kunt uw rijbewijs afhalen zonder een afspraak te maken. De snelbalie is op maandag en woensdag open van 8.30-19.30 uur, dinsdag en donderdag van 8.30-16.30 uur en op vrijdag van 8.30-12.30 uur.

Wat u moet weten

Spoedaanvraag

Hebt u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Heeft u vragen? Dan kunt u bellen naar 14 0165. Als u uw aanvraag doet voor 14.00 uur, dan kunt u het rijbewijs vaak de volgende werkdag al afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag.


Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Als inwoner van Halderberge maakt u gewoon een afspraak bij de gemeente. Aan de balie wordt de aangifte van vermissing voor u opgemaakt. Daarna kunt u direct uw nieuwe rijbewijs aan de balie aanvragen. U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. Vindt u uw rijbewijs? Lever dit dan in bij de gemeente, uw rijbewijs is namelijk niet meer geldig.


Rijbewijs voor jongeren onder de 18

Jongeren tot 18 jaar mogen alleen rijden onder begeleiding van een coach. U moet minimaal één en mag maximaal vijf coaches laten registreren. Na registratie vraagt u de begeleiderspas digitaal aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. U ontvangt de pas na 5 werkdagen thuis. Daarna vraagt u het rijbewijs aan.


Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn bij de aanvraag van of het vernieuwen van een rijbewijs als:

  • uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag verloopt
  • er medisch een aanleiding is voor deze keuring
  • u een rijbewijs nodig hebt voor een vrachtwagen of bus (C / D)

Voor de medische keuring hebt u een Gezondheidsverklaring nodig. Zodra u de bevestiging heeft ontvangen van het CBR dat u bent goedgekeurd, kunt u het rijbewijs aanvragen.

Let op: Wachttijden bij het CBR zijn lang. Wij raden u aan om de keuring minstens 4 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs te doen.


Categorie-uitbreiding

U hebt een rijbewijs nodig voor alle voertuigen: van bromfiets tot autobus. Hebt u een aanvullende rijbevoegdheid behaald? Dan moet uw bestaande rijbewijs worden vernieuwd. Voor elke categorie waarmee uw rijbewijs wordt uitgebreid, hebt u een Gezondheidsverklaring nodig.

Meenemen

Bij de aanvraag/het vernieuwen van uw rijbewijs

  • Geldig legitimatiebewijs (alleen bij eerste aanvraag)
  • Bij vernieuwing of categorie-uitbreiding: het rijbewijs dat u al heeft (ook het brommerrijbewijs als het rijbewijs B is behaald).
  • Pasfoto, let hierbij op de eisen. U kunt een pasfoto maken in de publiekshal.
  • Betalen kan contant of met pin.

Als u 75 jaar of ouder bent

  • U moet de goedkeuring van het CBR hebben ontvangen.

Bij het ophalen van uw rijbewijs

  • U haalt uw rijbewijs persoonlijk af. Maak hiervoor een afspraak.
  • Neem uw afhaalbewijs mee.

Kosten

Soorten rijbewijs en eigen verklaring   Prijs
Nieuw rijbewijs   € 39,45
Extra kosten spoedaanvraag   € 34,10
Gezondheidsverklaring    € 34,80