Stem op uw favoriet: Cultuurprijs 2020

Wethouder Hans Wierikx maakte op woensdagavond 1 juli, op voordracht van de jury voor de Cultuurprijzen, de genomineerden voor de Halderbergse Cultuurprijzen bekend.
De genomineerden zijn dit jaar: Mark Buijs (inspirator cultureel erfgoed), Aad Rijpsma (schilder/kunstenaar) en Joep de Wildt (tonprater). Stemmen op uw favoriet kan tot 1 oktober.

 1. Stap 1 van 2. Actieve stap: Begin
 2. Stap 2 van 2: Voltooid
Ik stem op:

Rijbewijs

Voor het aanvragen of vernieuwen van een rijbewijs maakt u een afspraak met de gemeente. Na ongeveer een week haalt u het rijbewijs persoonlijk af op het gemeentehuis bij onze snelbalie.

Wist u dat rijbewijzen die verlopen in de periode 1 februari tot en met 31 augustus 2020 7 maanden langer geldig zijn? Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Wat u moet weten

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Heeft u vragen? Dan kunt u bellen naar 14 0165. Als u uw aanvraag doet voor 14.00 uur, dan kunt u het rijbewijs vaak de volgende werkdag na 9.30 uur al afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag.


Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Als inwoner van Halderberge maakt u een afspraak bij de gemeente. Kies voor: Aanvraag rijbewijs + vermissing. Aan de balie wordt de aangifte van vermissing voor u opgemaakt. Daarna kunt u direct uw nieuwe rijbewijs aan de balie aanvragen. U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. Vindt u uw rijbewijs daarna terug? Lever deze dan in bij de gemeente, uw rijbewijs is namelijk niet meer geldig.


Rijbewijs aanvragen als 17-jarige

Vraag je als 17-jarige het rijbewijs aan? Dan moet je eerst de begeleiderspas aanvragen. Anders kan je geen rijbewijs aanvragen. Je hoeft de begeleiderspas nog niet in bezit te hebben. De gemeente kan zien of de aanvraag is geregistreerd.


Rijbewijs aanvragen als 75-plusser 

Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75ste en wilt u dit verlengen, dan moet u medisch gekeurd worden. Op de website van de Rijksoverheid krijgt u uitleg wat u moet doen.


Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn bij de aanvraag van of het vernieuwen van een rijbewijs als:

 • uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag verloopt
 • er medisch een aanleiding is voor deze keuring
 • u een rijbewijs nodig hebt voor een vrachtwagen of bus (C / D)

Voor de medische keuring hebt u een Gezondheidsverklaring nodig. Zodra u de bevestiging heeft ontvangen van het CBR dat u bent goedgekeurd, kunt u het rijbewijs aanvragen.

Let op: Wachttijden bij het CBR zijn lang. Wij raden u aan om de keuring minstens 6 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs te doen.


Categorie-uitbreiding

U heeft een rijbewijs nodig voor alle voertuigen: van bromfiets tot autobus. Heeft u een aanvullende rijbevoegdheid behaald? Dan moet uw bestaande rijbewijs worden vernieuwd. Voor elke categorie waarmee uw rijbewijs wordt uitgebreid, hebt u een Gezondheidsverklaring nodig.


Omwisselen buitenlands rijbewijs

Heeft u een buitenlands rijbewijs en wilt u dit omruilen voor een Nederlands exemplaar? Maak dan een afspraak en neem uw originele rijbewijs mee en een geldig identiteitsbewijs. Voor meer informatie vragen wij u om eerst op de website van de RDW te kijken.

Meenemen

Bij de aanvraag/het vernieuwen van uw rijbewijs

 • Geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart)
 • Bij vernieuwing of categorie-uitbreiding: het rijbewijs dat u al heeft (ook het brommer- of trekkerrijbewijs als het rijbewijs B is behaald).
 • Pasfoto, let hierbij op de eisen. Uw pasfoto mag maximaal een half jaar oud zijn. Nieuwe foto nodig? U kunt een pasfoto maken in de publiekshal.
 • Betalen kan contant of met pin.

Als u 75 jaar of ouder bent

 • U moet de goedkeuring van het CBR hebben ontvangen.

Bij het ophalen van uw rijbewijs

 • U haalt uw rijbewijs persoonlijk af bij de receptiebalie, dit kan zonder afspraak tijdens openingstijden.

Kosten

Soorten rijbewijs en eigen verklaring   Prijs
Nieuw rijbewijs   € 40,65
Extra kosten spoedaanvraag   € 34,10
Gezondheidsverklaring    € 37,80
Uw Reactie
Uw Reactie