Vreemdelingenpaspoort

Algemeen

Woont u in Nederland en heeft u NIET de Nederlandse nationaliteit EN geen vluchtelingenstatus? Dan heeft u naast uw geldig verblijfsdocument een vreemdelingenpaspoort nodig als u wil reizen naar het buitenland.

Voor die aanvraag moet u een afspraak maken.
U moet dan aantonen dat u van uw eigen autoriteit (ambassade van uw eigen land c.q. nationaliteit) geen nieuw paspoort kunt verkrijgen.
Naast de aanvraag van het vreemdelingenpaspoort moet een speciaal formulier (C1) worden ingevuld en door u ondertekend. Wij laten dit beoordelen door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zodra de akkoordbevestiging van het Ministerie binnen is, krijgt u van ons bericht en wordt de aanvraag van het vreemdelingenpaspoort verder verwerkt. U kunt het paspoort daarna na 7 werkdagen afhalen bij onze snelbalie. Ook voor afhalen, maakt u eenvoudig een afspraak.

Plan uw afspraak op tijd in

Afspraak maken aanvragen vreemdelingenpaspoort

Is uw paspoort klaar? Maak een afspraak voor het afhalen van uw paspoort

We verwachten dat het de komende maanden druk wordt aan de balie. Dus plan minimaal vier weken voordat uw reisdocument verlengd moet uw afspraak in.

Wat u moet weten

Op locatie bezorgen

U kunt ervoor kiezen om uw paspoort op locatie te laten bezorgen. Dit kan bij u thuis zijn, maar mag ook op een andere locatie binnen Nederland (met uitzondering van de Waddeneilanden). De bezorging kost € 7,00 per locatie. Deze bezorging wordt uitgevoerd door Dynasure. Meer uitleg over het bezorgen op locatie.

Geldigheid

Het vreemdelingenpaspoort is maximaal vijf jaar geldig (niet afhankelijk van leeftijd).

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort snel nodig? Na goedkeuring van de autoriteiten kunt u een spoedaanvraag doen. U kunt hiervoor bellen naar 14 0165. Als u een aanvraag doet voor 14.00 uur, dan kunt u het paspoort meestal de volgende werkdag na 10.30 uur ophalen. Als u uw eerder afgegeven paspoort kwijt bent, duurt de spoedaanvraag langer. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag.

Kwijt of gestolen?

Geef zo snel mogelijk door dat uw paspoort kwijt of gestolen is: aangifte vermissing paspoort: aangifte vermissing paspoort. U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. Vindt u uw paspoort? Lever dit dan in bij de gemeente. Dit document is niet meer geldig. Maak een afspraak om een nieuw paspoort aan te vragen.

Voorkom identiteitsfraude

Voorkom dat criminelen uw identiteitsgegevens in handen krijgen. Bekijk hoe u een veilige kopie kunt maken van uw identiteitsbewijs. Tips voor het voorkomen van identiteitsfraude vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Meenemen

  • Al uw identiteitskaarten en paspoorten, ook als ze niet meer geldig zijn.
  • Uw verblijfsvergunning.
  • Een pasfoto, niet ouder dan 6 maanden. Let op de pasfoto-eisen.
  • Nieuwe foto nodig? U kunt een pasfoto maken in de publiekshal.
  • Pinpas of contant geld.

Kosten

De kosten voor dit paspoort zijn € 63,40.