Paspoort

Algemeen

Heeft u de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u bij ons direct uw paspoort aanvragen. U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente. Daarvoor maakt u een afspraak. Na ongeveer 7 werkdagen kunt u uw paspoort persoonlijk afhalen aan onze snelbalie. Ook kinderen moeten persoonlijk bij de aanvraag en het afhalen aanwezig zijn.

Wat u moet weten

Op locatie bezorgen

U kunt ervoor kiezen om uw paspoort op locatie te laten bezorgen. Dit kan bij u thuis zijn, maar mag ook op een andere locatie binnen Nederland (met uitzondering van de Waddeneilanden). De bezorging kost € 6,50 per locatie. Deze bezorging wordt uitgevoerd door Dynasure. Meer uitleg over het bezorgen op locatie.

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u een aanvraag doet voor 14.00 uur, dan kunt u het paspoort meestal de volgende werkdag na 10.30 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra. Heeft u vragen, dan kunt u bellen naar 14 0165.

Kwijt of gestolen

Geef zo snel mogelijk door dat uw paspoort kwijt of gestolen is: aangifte vermissing paspoort. U hoeft geen aangifte bij de politie te doen. Vindt u uw paspoort? Lever dit dan in bij de gemeente. Dit document is niet meer geldig. Maak een afspraak om een nieuw paspoort aan te vragen.

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Zie ook: reizen met kinderen.

Zakenpaspoort

Reist u veel? Dan kunt u ook een zakenpaspoort aanvragen. Dit is dikker dan een gewoon paspoort, namelijk 66 pagina's in plaats van 34 pagina's.

Visum

Ieder land heeft eigen regels voor buitenlanders die hun land bezoeken. Soms is een geldig Nederlands paspoort voldoende. Maar het is ook mogelijk dat u een visum nodig heeft. Gaat u naar het buitenland? Lees de informatie van de Rijksoverheid over visa.

Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit?

Als u (nog) niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kijk dan op de pagina Nederlander worden.

Voorkom identiteitsfraude

Voorkom dat criminelen uw identiteitsgegevens in handen krijgen. Bekijk hoe u een veilige kopie kunt maken van uw identiteitsbewijs. Tips voor het voorkomen van identiteitsfraude vindt u op de website van de Rijksoverheid. 

Meenemen

Bij het aanvragen of vernieuwen van uw paspoort

Jonger dan 18 jaar

  • Al je identiteitskaarten en paspoorten, ook als ze niet meer geldig zijn.
  • Een pasfoto, niet ouder dan 6 maanden. Let op de pasfoto-eisen.
  • Nieuwe foto nodig? Je kunt zelf pasfoto's maken in de publiekshal.
  • (kopie) van het identiteitsbewijs van (allebei de) ouder(s) of personen die het gezag hebben.
  • Schriftelijke toestemming van beide ouders of personen die het gezag hebben.
  • Pinpas of contant geld.

Toestemmingsformulier voor paspoort en identiteitskaart

Kosten

Document Prijs
Paspoort tot 18 jaar (5 jaar geldig) € 58,85
Paspoort (10 jaar geldig) € 77,85
Extra kosten bezorgen op locatie € 6,50
Extra kosten spoedaanvraag € 53,00