Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Vanaf begin april tot begin mei komen de eitjes uit. De rupsen vormen nesten op de stam en zijtakken van de eikenboom. Vanaf half mei krijgen de rupsen brandharen. Contact met brandharen van de rupsen kan gezondheidsklachten bij mens en dier veroorzaken. Het is daarom van belang om deze rupsen te bestrijden.

Bestrijding door de gemeente

Preventief

Op een aantal plaatsen zijn de bermen ingezaaid met een bloemrijk mengsel. Ook hangen er op verschillende plaatsen mezennestkastjes. Zo stimuleren we de aanwezigheid van natuurlijke vijanden. Dit zijn onder andere mezen en sluipwespen. Zij eten de rupsen op.

Vorig jaar was de overlast van de eikenprocessierups minimaal. Daarom geven we dit jaar geen opdracht voor een preventieve spuitronde met Xentari. De locaties die vorig jaar met dit biologisch afbreekbaar middel werden behandeld, maken we nu ook aantrekkelijk voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Dat doen we door het ophangen van mezennestkastjes. En door een bloemrijk bermmengsel onder de bomen te zaaien op plekken waar genoeg ruimte is.

Verwijderen nesten

Vanaf half mei krijgen de rupsen brandharen en gaan ze nesten maken. Vanaf die periode vindt bestrijding plaats door wegzuigen of verlijmen en verwijdering van de nesten. Dit doen we op plaatsen met een verhoogd risico, zoals bij woningen, scholen, winkels en op drukke wandel- en fietsroutes. Ziet u rupsennesten? Meld het ons dan

Wat u zelf kunt doen

U kunt uw tuin zo inrichten dat die interessant is voor mezen en sluipwespen. Dit kan door het ophangen van nestkastjes voor de mezen. Zorg voor zoveel mogelijk groen en bloemen in uw tuin.

U mag ook zelf nestkastjes ophangen in eikenbomen van de gemeente. Hang ze minstens 10 meter van elkaar verwijderd, anders blijven ze leeg. De opening van de nestkastje moet in oostelijke richting hangen.

U kunt deze nestkastjes eventueel bestellen bij Lionsclub Halderberge. Zij maken de nestkastjes zelf en de opbrengst hiervan gaat naar de jaarlijkse Sinterklaasactie voor kinderen waarvan de ouders niet in staat zijn om geld aan dit feest te besteden.

Heeft u eigen bomen in de tuin staan waarin u de rups ziet? Dan moet u die zelf (laten) behandelen. 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de eikenprocessierups? Bijvoorbeeld als u in aanraking gekomen bent met de haren van de rups? Kijk dan op https://www.rupsen.info/