Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder, een nachtvlinder. Deze vlinders leggen hun eitjes vooral in eikenbomen. Van begin april tot begin mei komen de eitjes uit. Daarna vormen de rupsen nesten op de stam en takken van de boom. De rupsen lopen daarbij achter elkaar aan, vandaar de naam ‘processierups’.
Vanaf half mei krijgen de rupsen brandharen op hun lichaam. Contact met deze brandharen kan gezondheidsklachten geven bij mens en dier. Om deze klachten zoveel mogelijk te voorkomen, bestrijdt de gemeente eikenprocessierupsen in gemeentebomen.

Bestrijding door de gemeente

Preventieve bestrijding

Op een aantal plaatsen zijn de bermen onder eiken ingezaaid met bloemen. Daarnaast zijn op verschillende plaatsen nestkasten opgehangen in de buurt van eiken. Op deze manier trekken we natuurlijke vijanden aan die de rupsen opeten, zoals mezen en sluipwespen.

Verwijderen van rupsennesten

Nesten met levende rupsen met brandharen worden verwijderd. Dit doen we alleen op plaatsen met een verhoogd risico, zoals bij woningen, scholen, winkels en langs drukke wandel- en fietsroutes. Ziet u een rupsennest? Meld het ons dan

Wat u zelf kunt doen

Eikenprocessierupsen in uw eigen tuin

U bent zelf verantwoordelijk voor rupsennesten op uw eigen terrein. Om overlast door eikenprocessierupsen zoveel mogelijk te voorkomen, kunt u uw tuin inrichtingen met groen en bloemen en/of door nestkasten voor mezen op te hangen. Hang de nestkasten minimaal 10 meter uit elkaar met de opening richting het oosten.

Meer informatie

Meer informatie over (gezondheidsklachten door) eikenprocessierupsen vindt u op de website van de GGD.