Brasserie Het Vrolijke Schaap
Ik Vertrek-droom in Oudenbosch
Stap je binnen bij Brasserie Het Vrolijke Schaap, dan voel je het meteen: hier heerst warmte en gezelligheid. Een huiskamergevoel, dat uitnodigt om te blijven zitten voor nog een drankje. Sinds mei runnen Anita en Pierre Verboom deze knusse brasserie in de Fenkelstraat in hartje Oudenbosch. Dat doen ze samen met hun 17-jarige zoon Jelle en Pierres broer Pascal, de chef-kok, en in het weekend krijgen ze hulp van jongeren. Een echt familiebedrijf dus, waarin iedereen zijn eigen taak én passie heeft.
Anita en Pierre komen oorspronkelijk uit Papendrecht. Jarenlang was hun wens: emigreren, een eigen zaak beginnen, de sprong wagen. De bekende Ik vertrek-droom. “We hebben van alles overwogen,” vertelt Anita. “Een hotel, een B&B, andere horecazaken in heel Nederland. Maar telkens klopte het net niet.”
Zelfs een hotel in Duitsland aan de Moezel kwam ter sprake, maar de stille wintermaanden weerhielden hen. “Dan is het net een spookstad,” zegt Anita. Toen ontstond het idee om dichter bij huis een horecazaak over te nemen. Ze bekeken opties in Werkendam, Purmerend en dus ook in Oudenbosch. “Hier voelde het meteen goed. Knus en kneuterig,” gaat Anita verder. “Precies wat we zochten. En dat we boven de zaak wonen is ook een pluspunt.”
Op 1 mei kregen ze de sleutel van Brasserie Het Vrolijke Schaap. In drie weken onderging de zaak een metamorfose: schilderen, nieuwe meubels, aanpassingen in de keuken en een frisse inrichting.
De naam bleef. Anita: “Die wilden we houden. De vorige eigenaren hadden die naam grootgemaakt. En we vonden het wel toepasselijk. Wij komen uit de buurt van Dordrecht en Dordtenaren zijn tenslotte schapenkoppen.”
Van trimsalon naar brasserie
Een horeca-achtergrond hebben Anita en Pierre niet. “Helemaal nul,” zegt ze lachend. “Ik had een hondentrimsalon en daarvoor een groothandel in geuren. Pierre werkte in de offshore: windmolens op zee. We hebben op de markt gestaan… maar horeca? Nee. Toch voelde het meteen goed.”
Een warm welkom
Wat Anita verraste, is hoe snel ze in Oudenbosch zijn opgenomen. “We draaiden al voor de overname in de weekenden mee met de vorige eigenaren. Gasten kwamen naar ons toe: ‘Fijn dat jullie doorgaan!’. Dat doet echt wat met je. De steun was zo warm.” Ook de samenwerking met de gemeente noemt ze heel positief. “Vergunningen, horecaoverleg, samenwerking met Visit, alles gaat soepel. Iedereen denkt echt met ons mee. Je voelt dat ze willen dat het slaagt.”
Voor jong en oud
“Toen we net begonnen, zeiden jongeren: ‘Daar ging mijn oma altijd heen’. Maar inmiddels komen ze zelf ook. We doen ons best om een breed publiek te trekken. De menukaart is nu toegankelijker. Pierre maakt de lekkerste spareribs. En ook onze winterse erwtensoep is goed ontvangen. We hebben veel contacten gelegd. Even een praatje op het terras doet wonderen.” Ze merken dat het werkt. “We hadden deze zomer drie zondagen met een BBQ en een zanger. Dat sloeg goed aan. En Jelle gaat TikTok oppakken. Heel leuk hoe hij dat doet.”
Vooruitkijken
Plannen zijn er genoeg. “We gaan meer lunch aanbieden, want daar is vraag naar. Ook thema-avonden per kwartaal lijken ons leuk. We kijken gewoon wat aanslaat. En we luisteren echt naar wat onze gasten willen. Dit hele jaar is één grote leerschool. En als het goed gaat, gaat het snel. Maar als het níet goed gaat, ook. We blijven onszelf en staan overal voor open. Dat werkt altijd.”
Rust pakken in Chaam
De brasserie draait goed, maar het is hard werken in de horeca. “Maandag en dinsdag zijn we dicht. Dat hebben we echt nodig,” vertelt Anita. “We gaan dan vaak naar de camping in Chaam. Midden in het bos, even helemaal weg van de zaak. Heerlijk, vinden we dat.”
Een geslaagde mini Ik Vertrek
Als Anita nadenkt over de afgelopen maanden, komt er een trotse glimlach op haar gezicht. “We maakten hem waar, onze Ik Vertrek-droom,” zegt ze. “Maar dan een lightversie. Geen Duitsland… maar Oudenbosch. “Het gaat gewoon echt top. En dat blijft hopelijk nog heel lang zo.”
