Bladkorven
Wanneer de bladeren weer van de bomen gaan vallen, plaatsten we bladkorven op verschillende locaties in de gemeente.
Blad ruimen
Naast het plaatsen van de bladkorven, ruimen de plantsoenmedewerkers in het najaar ook regelmatig blad op. Misschien valt het u dan op dat niet alle bladeren uit de plantvakken worden opgeruimd. Dit doen we bewust, want de insecten die in het achterblijvende blad zitten, zijn voedsel voor de egels. De bladeren houden ook de groei van onkruid tegen en dienen als compost voor de planten.
Vanzelfsprekend is het niet mogelijk dat alle straten en plantsoenen in deze periode voortdurend volledig vrij van bladeren zijn. Wij vragen uw begrip hiervoor. Het is nu eenmaal herfst!
Wat mag er in de bladkorf?
De bladkorven zijn alleen bedoeld voor bladeren en niet voor ander groenafval, restafval of grof vuil. Als er ander afval dan blad in de korven zit, moet dit afval tegen veel hogere kosten verwerkt worden. Treffen we toch ander afval dan blad in de korf aan, dan wordt de bladkorf helaas weggehaald. De bladkorven worden wekelijks geleegd.
Geen bladkorf in de buurt?
Als er geen bladkorf bij u in de buurt staat, dan kunt u bladafval aanbieden in uw eigen GFT-container. Deze wordt kosteloos geleegd op de vaste ophaaldagen.
U kunt ook zelf bladcompost te maken. Bladcompost is erg geschikt als bodemverbeteraar voor de tuin. Wie geen composthoop heeft, maakt eenvoudig zelf bladcompost door natte bladeren te mengen met een handje kalk en dit te verzamelen in een dichtgebonden vuilniszak. Prik een paar gaatjes in de zak, zet de zak weg, en profiteer in het voorjaar van uw eigen bladcompost.