Aardgasvrij

Nieuwbouw

In nieuwbouwwoningen mogen geen gasaansluitingen meer aangelegd worden door de netbeheerders. Wilt u advies over alternatieven voor aardgas in uw woning? Kijk op regionaalenergieloket.nl, energiekhalderberge.nl of iedereendoetwat.nl.

Plan aardgasvrije wijken

In 2050 mag geen aardgas meer gebruikt worden voor de gebouwde omgeving. Daarom moeten alle gemeenten een Plan aardgasvrije wijken maken (ook wel Transitievisie warmte genoemd). In dit plan is uitgewerkt hoe kernen en wijken in de gemeente zonder aardgas verwarmd kunnen worden. Daarna moet de gemeente samen met de wijkbewoners minimaal 8 jaar van tevoren een Wijk Uitvoeringsplan maken, waarna een wijk echt van het aardgas af gaat. In deze termijn kunnen gebouw- en woningeigenaren zich voorbereiden, door bijvoorbeeld over te stappen naar een inductie kooktoestel in de keuken of door extra te isoleren.

Transitievisie warmte

In de Transitievisie Warmte hebben we onderzocht welke alternatieven er zijn om onze huizen aardgasvrij te verwarmen. Dit verschilt per dorp en wijk. Ook is er een tijdspad voorgesteld om in 2050 in de gehele gemeente aardgasvrij te zijn.

Tot 2030 gaan we niet actief wijken van het gas afhalen. Wel gaan we beginnen met verder onderzoek doen in vier “verkenningsbuurten”:

  • Stampersgat 
  • het centrum van Oud Gastel 
  • een gedeelte van de huizen aan de Pastoor van Breugelstraat in Bosschenhoofd
  • Albano Lob C in Oudenbosch

Hier vindt u de transitievisie warmte (uitgebreide versie).

Er is ook een inwonersversie waar beknopt de belangrijkste punten uit de visie zijn weergegeven:

De volgende stap

In 2022 beginnen we om de plannen te maken voor het verdere onderzoek in de verkenningsbuurten. We vinden het belangrijk dat inwoners hier ook in worden betrokken, het gaat tenslotte om hun woningen. Wilt u meedenken hierover, stuur ons dan een bericht.

Waar elke inwoner al mee kan beginnen, is zijn of haar huis verduurzamen. Isoleren is bijvoorbeeld een goede eerste stap om aardgas te besparen. Kijk ook eens naar ons energieloket voor informatie, tips en acties.

Het proces om tot de visie te komen

In aanloop naar het vaststellen van de Transitievisie Warmte hebben we een tweetal inwonersavonden gehad. Deze avonden kunt u terugkijken op ons youtube kanaal.

Informatieavond 1 transitievisie warmte

Informatieavond 2 transitievisie warmte