Vroeg Eropaf

In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens moeite om iedere maand hun rekeningen te betalen. Snelle hulp bij betalingsproblemen kan veel ellende en maatschappelijke kosten voorkomen. Iedere inwoner met geldzorgen kan terecht bij de gemeente. Gratis en vrijblijvend. Maar er is meer! We leggen ook zélf contact met inwoners die moeite hebben om hun rekeningen voor huur, energie, water of de zorgverzekering te betalen. Wij bieden hulp aan bij geldproblemen en andere problemen. In de gemeente Halderberge heet deze aanpak ‘Vroeg Eropaf’.

Werkwijze

Wanneer u problemen heeft met het betalen van de maandelijkse rekeningen voor huur, energie, water en/of zorgverzekering, gaan de uitvoerders van Vroeg Eropaf aan de slag. U wordt benaderd door een hulpverlener van de gemeente. U krijgt een brief, een mail, een SMS, een telefoontje en/of persoonlijk bezoek aan de deur. Als u hulp wil, bespreekt u met de hulpverlener wat er nodig is om de betalingsproblemen zo snel mogelijk aan te pakken en weer grip te krijgen op uw financiën. Soms kan er in termijnen worden betaald. In andere gevallen heeft u recht op toeslagen of regelingen. En soms is er andere hulp nodig.

Privacy

De wet verplicht verhuurders, zorgverzekeraars, energieleveranciers en het waterbedrijf om signalen van betalingsachterstand aan gemeenten door te geven. En de wet verplicht gemeenten om hulp aan te bieden. Er worden alleen persoonsgegevens met de gemeente gedeeld, die noodzakelijk zijn om contact te leggen en te bepalen waar het risico op financiële problemen het grootst is. Alleen de hulpverleners hebben inzage in deze gegevens.

Wilt u meer hierover weten? Lees dan verder op: Veelgestelde vragen.