Veelgestelde vragen herziening BP Buitengebied - Burgerwoonbestemmingen

Burgerwoonbestemmingen

Wat betekent de herziening voor mij als burger in het buitengebied?

Door de uitspraak van de Raad van State zijn onder andere alle burgerwoonbestemmingen met een bestemmingsvlak groter dan 1500m2 vernietigd. Deze hebben we in de herziening hersteld. Dit heeft gevolgen voor de omvang en de vorm van veel bestemmingsvlakken. De vlakken zijn zo ingetekend dat alle bestaande bebouwing hier zoveel mogelijk binnen komt te liggen. Op sommige adressen zijn hierdoor vlakken met zeer bijzondere vormen ontstaan.

Wanneer u het bestemmingsvlak voor uw locatie gaat bekijken is het van belang om te bekijken of alle bestaande bebouwing binnen het gele vlak valt. Als dit niet het geval is dan kunt u reageren op het plan. Hoe u dit doet wordt uitgelegd bij de algemene veelgestelde vragen. Ook wanneer u de vorm van het bestemmingsvlak anders wilt of groter (in gevallen waar het vlak nog geen 1500m2 is) kunt u een reactie indienen op het plan. De gemeente zal dan beoordelen of de gewenste verandering mogelijk is en onder welke voorwaarden. 

Hoe kan ik zien hoe groot mijn bestemmingsvlak is en hoe die precies ligt?

U kunt uw bestemmingsvlak bekijken via https://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/. Op deze website kunt het bestemmingsvlak opmeten en de ligging zien.

Is het erg dat niet al mijn bebouwing binnen het gele vlak ligt?

Ja. Wanneer er bebouwing buiten het gele bestemmingsvlak valt, komt deze onder het overgangsrecht te vallen, als het gebouw legaal tot stand is gekomen. Dat wil zeggen dat het gebouw nog wel gebruikt mag worden, maar bijvoorbeeld niet meer herbouwd mag worden op deze locatie.

Niet al mijn bijgebouwen staan op de kaart ingetekend.

Het is niet van belang of de bijgebouwen op de kaart staan; het gaat erom of ze fysiek binnen het gele woonvlak liggen. De gebouwen die op de verbeelding licht grijs zichtbaar zijn, zijn slechts een hulpmiddel bij het zoeken naar een bepaald perceel of woning. Deze lijnen komen vanaf de gebruikte (kadastrale of GBKN) ondergrond. Deze kaarten zijn niet altijd up to date. Bovendien ontbreken bijvoorbeeld de gebouwen, die in het verleden vergunningvrij zijn gerealiseerd. De ondergrond, die vooral op kaarten in pdf-formaat staat, heeft geen juridische status.

Bij het raadplegen van de kaarten via https://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/ kan zelf een ondergrond worden gekozen, bijvoorbeeld een topografische ondergrond of luchtfoto. Met de luchtfoto kan gecontroleerd worden of een bijgebouwen in of buiten een woonvlak ligt.

Buiten het woonvlak valt een bijgebouw onder het overgangsrecht; binnen het bouwvlak is het bijgebouw, mits legaal gebouwd, toelaatbaar.

De grens van een bestemmings- of bouwvlak komt niet overeen met de kadastrale eigendomsgrens.

Bij het maken van een bestemmingsplan zijn eigendomsgrenzen niet doorslaggevend. Het is een hulpmiddel. Bij het begrenzen van de woonvlakken tot maximaal 1500 m2 is maatwerk geleverd en is de eigendomsgrens niet altijd gevolgd. Bij het maken van een bestemmingsplan is een goede ruimtelijke ordening het uitgangspunt.

Is het erg als mijn tuin niet helemaal in het gele vlak ligt?

Nee dat is niet erg. Tuinen zijn ook mogelijk in agrarisch gebied. Ze moeten overigens wel grenzen aan een bestemmingsvlak Wonen.

Kan ik mijn bestemmingsvlak voor wonen laten vergroten?

Alleen wanneer uw bestemmingsvlak nog geen 1500m2 is, kan het vergroot worden. In het bestemmingsplan is een wijzigingsmogelijkheid opgenomen om het bestemmingsvlak in de toekomst nog te kunnen wijzigen of vergroten. Dit kan dan met een wijzigingsprocedure.

Hoeveel bijgebouwen mag ik nu bij mijn woning bouwen?

Voor burgerwoonbestemmingen is de regeling voor bijgebouwen overgenomen vanuit bijlage II van het Besluit omgevingsrecht. Hierdoor zijn er op veel percelen meer m2 aan bijgebouwen mogelijk, met een maximum van 150 m2. Om nog meer m2 aan bijgebouwen mogelijk te maken is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Hierbij moet aan verschillende voorwaarden worden voldaan, zoals kwaliteitsverbetering landschap.

Hoe groot mag een woning zijn?

Woningen mogen maximaal 750 m3 inhoud hebben, met een maximale goothoogte van 7,5 meter en een maximale bouwhoogte van 10 meter. Voor ruimte-voor-ruimte woningen geldt een afwijkende maat van maximaal 1500 m3.