Veelgestelde vragen herziening BP buitengebied - Algemeen

Algemeen

Waarom een herziening van het bestemmingsplan?

In 2011 is het bestemmingsplan “Buitengebied Halderberge” vastgesteld door de gemeenteraad. Op dit plan heeft de provincie Noord-Brabant vervolgens haar reactie gegeven. Ook zijn er veel beroepschriften ingediend tegen het plan. De Raad van State heeft hierover in 2013 een uitspraak gedaan, waardoor een deel van het plan vernietigd is.

De vernietigde delen van het plan zijn in de herziening hersteld. We hebben in de herziening ook nieuw beleid van onder andere de provincie verwerkt, een aantal fouten hersteld én zogenoemde postzegelplannen verwerkt die tussen 2011 en 2016 onherroepelijk in werking zijn getreden.

In 2016 is het bestemmingsplan in voorontwerp ter inzage gelegd voor het indienen van inspraak- en vooroverlegreacties. De reacties zijn behandeld in een Nota van Inspraak en Overleg en als bijlage gevoegd bij het aangepaste ontwerpbestemmingsplan met ontwerpplanMER.

Biedt het nieuwe plan meer mogelijkheden?

Op een aantal onderdelen is inderdaad meer ruimte ontstaan of wordt flexibiliteit geboden. Zo wil de gemeente Halderberge bijvoorbeeld een toeristische recreatieve gemeente zijn en dit in het bestemmingsplan vertalen, onder meer op het onderdeel kleinschalig kamperen.

Ook voor hobby’s is er meer ruimte. Op agrarische gronden zijn hobbymatige activiteiten toegestaan: het houden van dieren of telen van gewassen voor educatieve of recreatieve doeleinden of uit pure liefhebberij. Voorheen mochten agrarische gronden alleen voor agrarische bodemexploitatie worden gebruikt.

In het plan zijn vele mogelijkheden opgenomen voor het college om een omgevingsvergunning tot afwijken te verlenen of een wijzigingsplan vast te stellen. Ook zijn er in het Besluit ruimtelijke ordening mogelijkheden opgesomd, onder meer de kruimelgevallenlijst, die kunnen leiden tot een afwijkingsbesluit van het college.

Biedt het bestemmingsplan in Halderberge dezelfde mogelijkheden als omliggende gemeenten?

Elke gemeente is verantwoordelijk voor een eigen bestemmingsplan. Elke gemeente heeft zulke specifieke kenmerken en een voorgeschiedenis, dat mogelijkheden die in een bestemmingsplan worden beschreven nooit 1-op-1 hetzelfde zijn. Dat wil echter niet zeggen dat een bepaalde ontwikkeling dan is uitgesloten. Met maatwerk kunnen we veel flexibiliteit bieden.

Het bestemmingsplan is conserverend van aard, zoals dat ook in 2011 het uitgangspunt was. Het is geen integraal nieuw bestemmingsplan, maar een herzieningsplan. Nieuwe ontwikkelingen worden niet meegenomen, tenzij voorafgaand al met succes een afzonderlijke ruimtelijke procedure is doorlopen.

Hoe kan ik het plan bekijken?

De herziening is in te zien via de website https://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/. Dit is de juridisch bindende versie van het plan. Afzonderlijk hebben we op de website een gebruikershandleiding geplaatst.

Wat kosten de procedures?

Bekijk hiervoor de legesverordening.

Alle kosten van het stedenbouwkundig bureau en alle onderzoekskosten, komen ook voor rekening van de initiatiefnemer/aanvrager.