Regenwatervoorzieningen en waterpasserende of doorlatende verharding

Er zijn meerdere manieren om een bijdrage te leveren aan een beter klimaat. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat het regenwater in uw tuin makkelijker weg kan. Vervang tegels door groen en maak een geveltuintje of een border in de achtertuin. Wil je toch tegels in de tuin? Denk dan eens aan waterpasserende of waterdoorlatende verharding, zoals grind of terrastegels die water doorlaten. Hiermee kan het regenwater toch de bodem inlopen.

Regenton

Ook het opvangen van regenwater helpt, bijvoorbeeld met een regenton. Het schone regenwater komt zo niet in het riool terecht en hoeft niet onnodig gezuiverd te worden. Ook heb je dan altijd een voorraad (gratis) water voor uw planten! En wist u dat regenwater kalkvrij is en dus zeer geschikt om ramen te wassen?

Waterschutting

Denkt u erover om uw schutting te vervangen? Dan is een waterschutting misschien een optie. De schutting (of een deel ervan) vangt dan regenwater op. Het neemt geen extra ruimte in beslag en het water gebruikt u weer voor uw tuin. U kunt er zelfs een kraantje aan maken om uw gieter te vullen.

Wadi

Heeft u wat meer ruimte in de tuin? Leg dan een eigen wadi aan! Ook met een wadi (Water Afvoer Drainage en Infiltratie) slaat u regenwater op in de tuin en helpt u de biodiversiteit. Er zijn wadi’s in allerlei soorten en maten. In de gemeente Halderberge vindt u een aantal grotere wadi’s. Maar dit kan zeker ook in het klein in de eigen tuin. Hierop sluit u de regenpijp aan. Een wadi is simpel gezegd een verlaging waarin het water wordt opgevangen. Valt er veel regen, dan stroomt het naar het laagste punt – de wadi – en zakt daar langzaam de bodem in.

Infiltratiekratten

U kunt gebruikmaken van infiltratiekratten om regenwater af te koppelen van de riolering. Dit zijn kratten met grote holle ruimtes waar het water vanuit de regenpijp in opgeslagen wordt. Vervolgens kan het water dan rustig de grond in trekken. Een filterdoek om de kratten voorkomt dat de kratjes vol met grond gaan zitten en dan niet meer functioneren. Infiltratiekratten kunnen het beste gebruikt worden op zandgronden. Daar trekt het water het snelst de grond in. U kunt infiltratiekratten gebruiken onder het terras of bijvoorbeeld in combinatie met grindpaden.

Inwoners, bedrijven, instellingen en verenigingen kunnen in aanmerking komen voor subsidie voor regenwatervoorzieningen en waterpasserende of doorlatende verharding.

Terug naar de pagina Klimaatbestendig Halderberge met informatie over de subsidieregeling.