Documentatie vastgesteld bp 1e herziening buitengebied

Burgemeester en wethouders maken bekend dat op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening de gemeenteraad van Halderberge op 14 december 2017 een wijziging op het bestemmingsplan ‘Eerste herziening bestemmingsplan Buitengebied Halderberge’ (NL.IMRO.1655.BP6009–C002) heeft vastgesteld, door een aanpassing van de planverbeelding. De aanpassing heeft betrekking op het verkleinen van het plangebied ter plaatse van de Verlengde Kwekerssingel in Oudenbosch.

Wijzigingsbesluit

Tegen het bestemmingsplan ‘Eerste herziening bestemmingsplan Buitengebied Halderberge’ met planMER kan tot en met 3 januari 2018 beroep met eventueel een voorlopige voorziening worden ingesteld. Het bestemmingsplan is nog niet in werking getreden.
Inmiddels is gebleken dat het plan op een onderdeel niet juist is. Onbedoeld heeft de gemeenteraad het onherroepelijke bestemmingsplan ‘Verlengde Kwekerssingel’ van 22 juni 2017, waarin met name een woonbestemming wordt vastgelegd, immers niet in acht genomen. De gronden zijn onterecht agrarisch bestemd. Dit gebrek moet en kan worden hersteld door de planbegrenzing van het eerste herzieningsplan Buitengebied Halderberge op de verbeelding aan te passen. Dit gebeurt door middel van een wijziging van het vaststellingsbesluit van 12 oktober 2017, een ‘bestuurlijke lus’.

Inzage

Het gewijzigde bestemmingsplan met alle bijbehorende stukken is te downloaden of te raadplegen via de website ruimtelijke plannen onder  ‘NL.IMRO.1655.BP6009–C002’.

Vastgesteld bestemmingsplan 1e herziening Buitengebied Halderberge

Donderdag 12 oktober 2017 heeft de gemeenteraad van Halderberge de eerste herziening van het bestemmingsplan Buitengebied Halderberge met planMER gewijzigd vastgesteld. Met dit besluit is een stap gezet naar een actueel en flexibel kader voor vraagstukken op het gebied van de ruimtelijke ordening. Aan dit kader kunnen aanvragen voor bouwen en gebruik van gronden en bouwwerken getoetst worden. Ook is handhaving van bouw- en gebruiksregels mogelijk. Het bestemmingsplan geldt voor inwoners, bedrijven en andere belanghebbenden in het buitengebied van Halderberge. In de eerste herziening zijn veel mogelijkheden om  flexibel en snel  individuele maatwerkoplossingen te kunnen bieden bij een aanvraag omgevingsvergunning.

Het bestemmingsplan is voorzien van een noodzakelijke planMER. Tijdens het traject is deze planMER, op advies van de Commissie m.e.r., aangevuld op de onderdelen geur, fijnstof, gezondheid en landschapswaarden. De Commissie m.e.r. adviseert over de inhoud van milieueffect-rapporten. Een milieueffectrapport brengt de milieugevolgen van een plan in beeld voordat de overheid daar een besluit over neemt.

Zienswijzen

De gemeenteraad heeft ook een besluit genomen op de zienswijzen, die waren ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan. De zienswijzen hadden vooral betrekking op de bestemmingsvlakken Wonen en de mogelijkheden die het bestemmingsplan biedt voor de agrariërs. Meerdere zienswijzen zijn gegrond verklaard.

Eén bestemmingsplan buitengebied

Met het besluit van de raad komt een eind aan een periode waarin voor het buitengebied verschillende verouderde bestemmingsplannen geldig waren. Hierdoor komt er nu een actueel en flexibel kader beschikbaar voor de inwoners in het buitengebied.

Het bestemmingsplan uit 2011 was deels niet tot stand gekomen. Daarom heeft de gemeenteraad na de uitspraak van de Raad van State in 2013 de procedure opgestart om de toen vernietigde plandelen te herstellen en daarbij de provinciale Verordening ruimte Noord-Brabant in acht te nemen.

Inzage en beroep bij de Raad van State

Omdat het bestemmingsplan op 12 oktober 2017 gewijzigd is vastgesteld, is de provincie allereerst in de gelegenheid gesteld van het plan kennis te nemen en hierop te reageren. Daarna zijn alle stukken 6 weken ter inzage gelegd en geplaatst op www.ruimtelijkeplannen.nl zodat beroep en/of een voorlopige voorziening bij de Raad van State kon worden ingediend. De termijn liep tot en met 3 januari 2018. De terinzagelegging van het raadsbesluit van 14 december 2017 vanwege de bestuurlijke lus was tot en met 7 februari 2018. Inmiddels is duidelijk dat een aantal beroepschriften alsmede één verzoek om voorlopige voorziening is aangevraagd. het verzoek om voorlopige voorziening is afgewezen, waarna het bestemmingsplan per 24 mei 2018 in werking is getreden.
Op 10 april 2019 vindt de zitting bij de Raad van State plaats over de beroepschriften. Na de uitspraak hierover, weten we of het bestemmingsplan (deels) onherroepelijk wordt.