Visie op cultuur 2024-2034: Behouden wat moet, veranderen wat kan!

In het collegewerkprogramma 2022-2026 staat dat er een nieuwe visie op cultuur moet worden ontwikkeld. Halderberge heeft een rijk en gevarieerd cultureel aanbod voor jong en oud. Tegelijkertijd zijn er ook drempels voor inwoners om mee te doen. De nieuwe visie op Cultuur gaat vooral in op het vergroten van de belevingswaarde van wat er al is aan cultuur, kunst en cultuurhistorie. De gemeenteraad neemt op 30 mei een besluit over de visie op cultuur en het gevraagde budget voor de uitvoering van deze visie.

De gemeente Halderberge biedt kansen om de creatieve talenten van elke inwoner te ontwikkelen en in te zetten en wil de bekendheid van deze mogelijkheden vergroten. Er wordt met enthousiasme gewerkt aan culturele programma’s voor alle inwoners in de vrije tijd, maar ook in het onderwijs. Cultuureducatie is een essentieel onderdeel van de persoonlijke en sociale ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Patrick Schouw, wethouder cultuur gemeente Halderberge: “De basis voor de cultuurvisie is dat cultuur een essentiële rol speelt in het versterken van onze gemeenschap, het stimuleren van creativiteit en het bevorderen van onderling begrip. Met onze nieuwe cultuurvisie willen we een bloeiende culturele gemeenschap creëren waarin diversiteit wordt omarmd en waarin iedereen zich uitgenodigd voelt om mee te doen. Halderberge staat bol van de culturele uitingen. Denk maar aan de vele muziekverenigingen, kunstenaars en andere artiesten die onze gemeente rijk is. In de voorbereidingen voor deze visie met een brede vertegenwoordiging van de belanghebbenden kwam dat ook naar voren: Behouden wat moet, veranderen wat kan! En dat gaan we doen.”

Om deze visie te realiseren, wil de gemeente nauw verbinden met culturele instellingen, het onderwijs, bedrijven en inwoners. Verder wordt de samenwerking tussen verschillende sectoren bevordert bijvoorbeeld door het organiseren van culturele netwerkbijeenkomsten. Er wordt onder andere voorgesteld om een cultuurcoördinator aan te stellen als aanspreekpunt voor de culturele verenigingen. Ook wordt een actieplan kunst in de openbare ruimte opgesteld.  

Gemeenteraad 30 mei

Het benodigde budget voor de uitvoering van de actiepunten uit de visie is 148.000 euro. De gemeenteraad bespreekt in haar commissievergadering van 16 mei de cultuurvisie. Op 30 mei neemt zij een besluit over de visie en de kosten die nodig zijn voor de uitvoering van deze visie.