Rijbewijs

Algemeen

Voor het aanvragen of vernieuwen van een rijbewijs maakt u een afspraak met de gemeente. Uw rijbewijs ligt na vijf werkdagen voor u klaar bij de snelbalie van het gemeentehuis. Voor het vernieuwen kunt u ook online uw nieuwe rijbewijs aanvragen. Dan ligt uw rijbewijs na 2 werkdagen voor u klaar. Ook voor afhalen aan de snelbalie, maakt u eenvoudig een afspraak.

Wat u moet weten

Maak een afspraak voor het afhalen van uw rijbewijs (kies voor 'Afhalen rijbewijs')

Rijbewijs online verlengen

Is uw oude rijbewijs bijna verlopen of heeft een categorie-uitbreiding? Dan kunt u de aanvraag direct online bij de RDW doen. De RDW stuurt u 2 werkdagen na uw aanvraag een bericht dat uw nieuwe rijbewijs klaar is. U kunt uw rijbewijs ophalen bij de snelbalie van de gemeente. U maakt hiervoor een afspraak (afhalen rijbewijs).

Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan? Of is het voor u niet mogelijk om digitaal uw rijbewijs aan te vragen? Maak dan een afspraak in het gemeentehuis.

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Heeft u vragen? Dan kunt u bellen naar 14 0165. Als u uw aanvraag doet voor 14.00 uur, dan kunt u het rijbewijs meestal de volgende werkdag na 10.30 uur al afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? U meldt deze vermissing direct bij de RDW. Houdt uw DigiD bij de hand. Na melding is uw rijbewijs direct ongeldig. U krijgt een schriftelijke bevestiging van uw melding. Lukt het online melden niet? Neem dan contact op met de gemeente. Maak van tevoren een afspraak. Aan de balie wordt de aangifte van vermissing voor u opgemaakt. Daarna kunt u direct uw nieuwe rijbewijs aan de balie aanvragen. U hoeft geen aangifte bij de politie te doen. Vindt u uw rijbewijs daarna terug? Lever dit dan in bij de gemeente, uw rijbewijs is namelijk niet meer geldig.

Inloggen met DigiD

Haalt u uw rijbewijs op? Dan krijgt u na 5 werkdagen een brief van de Rijksoverheid. In deze brief staat een pincode van DigiD. Met de pincode activeert u de inlogfunctie van uw rijbewijs. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht. 

Rijbewijs aanvragen als 17-jarige

Vraag je als 17-jarige het rijbewijs aan? Dan moet je eerst de begeleiderspas aanvragen. Anders kan je geen rijbewijs aanvragen. Je hoeft de begeleiderspas nog niet in bezit te hebben. De gemeente kan zien of de aanvraag is geregistreerd.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn bij de aanvraag van of het vernieuwen van een rijbewijs als:

 • uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag verloopt
 • er medisch een aanleiding is voor deze keuring
 • u een rijbewijs nodig hebt voor een vrachtwagen of bus (C / D)

Voor de medische keuring hebt u een Gezondheidsverklaring nodig. Zodra u de bevestiging heeft ontvangen van het CBR dat u bent goedgekeurd, kunt u het rijbewijs aanvragen.

Let op: Wachttijden bij het CBR zijn lang. Wij raden u aan om de keuring minstens 6 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs te doen.

Categorie-uitbreiding

U heeft een rijbewijs nodig voor alle voertuigen: van bromfiets tot autobus. Heeft u een aanvullende rijbevoegdheid behaald? Dan moet uw bestaande rijbewijs worden vernieuwd. Voor elke categorie waarmee uw rijbewijs wordt uitgebreid, heeft u een Gezondheidsverklaring nodig.

Wat moet ik als buschauffeur of vrachtwagenchauffeur doen met mijn rijbewijs met code 95?

Als u bent geboren vóór 1 juli 1955, werkt als beroepschauffeur en nog nooit de verplichte nascholing voor vakbekwaamheid heeft gedaan, moet u dat alsnog doen. Uw automatisch toegekende bewijs van vakbekwaamheid (code 95) op het rijbewijs is niet meer geldig. Zonder een geldige code 95 mag u niet als beroepschauffeur werken.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Heeft u een buitenlands rijbewijs en wilt u dit omruilen voor een Nederlands exemplaar? Maak dan een afspraak voor het omruilen. Neem uw originele rijbewijs mee en een geldig identiteitsbewijs. Voor meer informatie vragen wij u om eerst op de website van de RDW te kijken.

Meenemen

Bij de aanvraag/het vernieuwen van uw rijbewijs aan de balie

 • Geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart)
 • Bij vernieuwing of categorie-uitbreiding: het rijbewijs dat u al heeft (ook het brommer- of trekkerrijbewijs als het rijbewijs B is behaald).
 • Een pasfoto, niet ouder dan 6 maanden. Let op de pasfoto-eisen.
 • Nieuwe foto nodig? U kunt zelf pasfoto's maken in de publiekshal.
 • Pinpas of contant geld

Als u 75 jaar of ouder bent

 • U moet de goedkeuring van het CBR hebben ontvangen.

Bij het ophalen van uw rijbewijs

 • U haalt uw rijbewijs persoonlijk af bij de snelbalie. Dit kan zonder afspraak tijdens openingstijden van het gemeentehuis.
 • Wij werken met gezichtsvergelijking. Op basis van biometrische kenmerken vergelijken we of de nieuwe pasfoto van dezelfde persoon is als die op het oude identiteitsbewijs staat.

Kosten

DocumentenPrijs
Nieuw rijbewijs€ 51,10
Extra kosten spoedaanvraag€ 39,65
Gezondheidsverklaring € 44,50