Rijbewijs

Algemeen

Wilt u uw rijbewijs vernieuwen? Regel dit online, dan ligt het rijbewijs na 2 werkdagen voor u klaar. Of maak een afspraak. Uw rijbewijs is dan na 5 werkdagen klaar. Voor afhalen van uw document, maakt u eenvoudig een afspraak.

Wat u moet weten

Rijbewijs online verlengen

Is uw oude rijbewijs bijna verlopen of heeft een categorie-uitbreiding? Dan kunt u de aanvraag direct online bij de RDW doen. De RDW stuurt u 2 werkdagen na uw aanvraag een bericht dat uw nieuwe rijbewijs klaar is. U kunt uw rijbewijs ophalen bij de snelbalie van de gemeente. U maakt hiervoor een afspraak (afhalen rijbewijs).

Rijbewijs aan de balie aanvragen

Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan? Of is het voor u niet mogelijk om digitaal uw rijbewijs aan te vragen? Maak dan een afspraak in het gemeentehuis. Is uw rijbewijs klaar? Maak dan een afspraak om het op te halen bij de snelbalie (afhalen rijbewijs).

Rijbewijs klaar? 

Maak een afspraak om uw rijbewijs op te halen in het gemeentehuis.

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Heeft u vragen? Dan kunt u bellen naar 0165 - 390 500. Als u uw aanvraag doet voor 14.00 uur, dan kunt u het rijbewijs meestal de volgende werkdag na 10.30 uur al afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? U meldt deze vermissing direct bij de RDW. Houdt uw DigiD bij de hand. Na melding is uw rijbewijs direct ongeldig. Vraag daarna bij de gemeente een nieuw rijbewijs aan. Vindt u uw rijbewijs terug? Lever dit dan in bij de gemeente, want het is niet meer geldig.

Rijbewijs aanvragen als 17-jarige

Vraag je als 17-jarige het rijbewijs aan? Dan moet je eerst de begeleiderspas aanvragen. Anders kan je geen rijbewijs aanvragen. Je hoeft de begeleiderspas nog niet in bezit te hebben. De gemeente kan zien of de aanvraag is geregistreerd.

Medische keuring

In sommige gevallen heeft u een medische keuring nodig, voordat u een rijbewijs kunt aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van het CBR.

Let op: Wachttijden bij het CBR zijn lang. Wij raden u aan om de keuring minstens 6 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs te doen.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Heeft u een buitenlands rijbewijs en wilt u dit omruilen voor een Nederlands exemplaar? Maak dan een afspraak voor het omruilen. Neem uw originele rijbewijs mee en een geldig identiteitsbewijs. Voor meer informatie vragen wij u om eerst op de website van de RDW te kijken.

Meenemen

  • Geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart)
  • Bij vernieuwing of categorie-uitbreiding: het rijbewijs dat u al heeft (ook het brommer- of trekker-rijbewijs als het rijbewijs B is behaald).
  • Een pasfoto, niet ouder dan 6 maanden. Let op de pasfoto-eisen.
  • Nieuwe foto nodig? U kunt naar een fotograaf gaan of maak uw pasfoto in de publiekshal (alleen pinbetaling). 
  • Pinpas of contant geld

Kosten

DocumentenPrijs
Nieuw rijbewijs€ 51,10
Extra kosten spoedaanvraag€ 39,65
Gezondheidsverklaring € 44,50