Ramp of incident

Als er direct gevaar is door een ramp of noodsituatie, dan moet u dat snel weten. Daarom wordt u gewaarschuwd door de sirene, NL-Alert en/of een geluidswagen. Volg de instructies op. En blijf op de hoogte via radio, tv, internet, en de gemeentelijke accounts op Facebook en Twitter.

Sirene

Let op! Als u de sirene hoort, is hij voor u bedoeld!
ga naar binnen, sluit ramen, deuren en ventilatiekanalen

De sirenes worden elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur getest. Er is dan niets aan de hand. Gaat de sirene op een ander moment, dan is er wel gevaar. Als de sirene stopt, is de situatie niet per definitie weer veilig. Pas als u op de rampenzender Omroep Brabant (alleen radio, geen televisie) heeft gehoord dat de situatie weer veilig is, kunt u ervan uitgaan dat het gevaar is geweken.

Er is nog geen besluit genomen over de toekomst van het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (de sirenes). In de komende jaren zullen het kabinet en de Tweede Kamer besluiten of en hoe het WAS wordt voortgezet.


Geluidswagen

Is er geen sirene of NL-Alert, maar dreigt er gevaar in een klein gebied? Dan wordt u gewaarschuwd door een geluidswagen. Luister goed en volg de instructies op.


NL-Alert

NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid voor de mobiele telefoon. Met een tekstbericht informeert de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is. Plus wat u op dat moment het beste kunt doen. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert ook als het netwerk overbelast is. Wilt u ook NL-Alert ontvangen? Ga dan naar NL-alert.nl en kijk hoe u uw telefoon moet instellen.


Burgernet

Burgernet is een samenwerking tussen inwoners, gemeente en politie om de woon- en werkomgeving veiliger te maken. Alle deelnemers uit de buurt krijgen van de politie een (spraak) sms’je of een telefoontje met het verzoek uit te kijken naar een persoon of een voertuig. Burgernet wordt alleen ingezet als er een duidelijk signalement is bij diefstal, beroving of vermist persoon. Wilt u ook deelnemer worden bij Burgernet? Meld u vandaag nog aan op www.burgernet.nl.


Meld Misdaad Anoniem

Je kent de dader, maar de dader kent jou ook? Je hebt informatie over ernstige misdaad, maar je kan of durft niet naar de politie. Hiervoor biedt Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Benieuwd hoe M. werkt? Bekijk dan de video: http://bit.ly/2J9kQNi


Blijf op de hoogte


​Wees voorbereid

Zorg dat u bent voorbereid op een ramp of noodsituatie. Kijk op crisis.nl hoe u dit doet.

Uw Reactie
Uw Reactie