Nachtregister

Iedereen die tegen betaling nachtverblijf aanbiedt aan personen moet een nachtregister bijhouden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om hotels, recreatieparken, bed & breakfasts, maar ook om een ondernemer die seizoenarbeiders in dienst heeft en deze nachtverblijf aanbiedt.

Het doel van het nachtregister is dat hulpdiensten beter hun werk kunnen doen bij een calamiteit. Als er bijvoorbeeld brand is kan de brandweer snel zien wie er op de locatie aanwezig is. Zo kan de veiligheid van de mensen die in onze gemeente overnachten beter beschermd worden.

Wat is hierover wettelijk vastgelegd?

In artikel 438 van het Wetboek van Strafrecht en in artikel 2:37 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Halderberge is vastgelegd dat verblijfsaanbieders verplicht zijn een nachtregister bij te houden. Als ze dit niet doen, zijn ze strafbaar. De gegevens die bijgehouden moeten worden zijn: naam, woonplaats, dag van aankomst en dag van vertrek van de personen.

Moet ik een register bijhouden?

U dient inderdaad zelf een register bij te houden. De opsporingsambtenaren van de politie of gemeente (BOA’s) kunnen het register bij u ter controle opvragen.

Meer informatie over het nachtregister

Voor meer informatie over het nachtregister kunt u contact opnemen met de gemeente Halderberge via 0165 - 390 500.