Melden voorgenomen huwelijk of partnerschap

Algemeen

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, moet u dit eerst melden. U doet dat in de gemeente waar u gaat trouwen of het partnerschap wilt registreren.
Heeft u vragen? Neem contact op met de afdeling Burgerzaken via 14 0165.

Huwelijk

Wanneer melden?

U meldt uw voorgenomen huwelijk minimaal twee weken voor de trouwdag. De melding is een jaar geldig. Wacht u langer dan een jaar met trouwen? Dan moet u het voorgenomen huwelijk opnieuw melden. Meld het dus niet te laat, maar ook niet te vroeg.

Hoe meldt u uw voorgenomen huwelijk?

 • U en uw partner melden beiden het voorgenomen huwelijk in de gemeente waar u gaat trouwen door gezamenlijk het onderstaande formulier in te vullen.
 • U stuurt het formulier (samen met een kopie van de identiteitskaart of paspoort van uzelf en van uw getuigen) naar gemeente@halderberge.nl

 • Zodra de stukken in orde zijn, nemen wij binnen 2 weken contact met u op.

 • We leggen een datum vast voor het sluiten van het huwelijk/partnerschap of voor het opvragen van meerdere gegevens en/of documenten. Voor de eventuele kosten ontvangt u een rekening. 

 • Overleg in bijzondere situaties met de gemeente over de eventueel mee te nemen stukken. Het kan bijvoorbeeld een tijdje duren voor de benodigde stukken uit het buitenland in uw bezit zijn.

Dit geldt bijvoorbeeld als: 

 • u in het buitenland bent geboren
 • u geen verblijfsvergunning hebt
 • u niet de Nederlandse nationaliteit hebt
 • u in het buitenland hebt gewoond
 • een vorig huwelijk is ontbonden in het buitenland

Op www.nederlandwereldwijd.nl kunt u controleren welke documenten u nodig heeft. 

Huwelijkssluiting

Heeft u in Halderberge de melding van het voorgenomen huwelijk gedaan? Dan moet u hier ook trouwen. U kiest uw huwelijkslocatie dus al voordat u uw huwelijk gaat melden.

Getuigen

Het is verplicht om getuigen te hebben bij een huwelijk. Dat kunnen twee, drie of vier getuigen zijn. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn.

Naamgebruik

Uw naam verandert niet. Wel kunt u de naam van de partner gebruiken. Dit geldt voor beide partners. U regelt het naamgebruik bij de gemeente waar u woont. Dat kan vanaf het moment dat u getrouwd bent. Meer informatie op de pagina naamgebruik veranderen.

Wat zijn de kosten?

Aan het melden van een voorgenomen huwelijk zijn geen kosten verbonden.

Maak een melding voorgenomen huwelijk

Partnerschap

Wanneer melden?

U meldt het voornemen van uw geregistreerd partnerschap minimaal twee weken voor de registratiedatum. De melding is een jaar geldig. Wacht u langer dan een jaar met de registratie? Dan moet u het voornemen opnieuw melden. Meld het dus niet te laat, maar ook niet te vroeg.

Hoe meldt u uw voorgenomen partnerschap?

 • U en uw partner melden beiden het voorgenomen partnerschap in de gemeente waar u het partnerschap aangaat door gezamenlijk het onderstaande formulier in te vullen.
 • U stuurt het formulier (samen met een kopie van de identiteitskaart of paspoort van uzelf en van uw getuigen) naar gemeente@halderberge.nl

 • Zodra de stukken in orde zijn, nemen wij binnen 2 weken contact met u op.

 • We leggen een datum vast voor het sluiten van het partnerschap of voor het opvragen van meerdere gegevens en/of documenten. Voor de eventuele kosten ontvangt u een rekening. 

 • Overleg in bijzondere situaties met de gemeente over de eventueel mee te nemen stukken. Het kan bijvoorbeeld een tijdje duren voor de benodigde stukken uit het buitenland in uw bezit zijn.

Dat geldt bijvoorbeeld als:

 • u in het buitenland bent geboren
 • u niet de Nederlandse nationaliteit hebt
 • u in het buitenland hebt gewoond
 • een vorig huwelijk is ontbonden in het buitenland

Op www.nederlandwereldwijd.nl kunt u controleren welke documenten u nodig heeft. 

Voltrekking geregistreerd partnerschap

Datum, tijdstip en gemeente van de voltrekking van het geregistreerd partnerschap zijn vrij naar keuze. Na het voltrekken van het geregistreerd partnerschap krijgt de gemeente waar u en uw partner zijn ingeschreven hiervan bericht.

Getuigen

Het is verplicht om getuigen te hebben bij een geregistreerd partnerschap. Dat kunnen twee, drie of vier getuigen zijn. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn.

Naamgebruik

Uw naam verandert niet. Wel kunt u de naam van de partner gebruiken. Dit geldt voor beide partners. U regelt het naamgebruik bij de gemeente waar u woont. Dat kan vanaf het moment dat u getrouwd bent. Meer informatie op de pagina naamgebruik veranderen.

Wat zijn de kosten?

Aan het melden van geregistreerd partnerschap zijn geen kosten verbonden.

Maak een melding voorgenomen partnerschap

Overige informatie

Onderstaande link geeft u meer informatie over trouwen en geregistreerd partnerschap.