Wippen en winnen: NK Tegelwippen gaat weer van start!

Ook dit jaar doet de gemeente Halderberge weer mee met het NK Tegelwippen. Van maart tot en met oktober maken we waar het kan plaats voor groen door zoveel mogelijk bestrating te vervangen. Vorig jaar behaalden we een prachtige vijfde plaats in het klassement kleine gemeenten. Dit jaar gaan we voor de winst! Helpt u mee?

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Regelmatig hebben we last van hittestress of wateroverlast. Dit komt omdat onze omgeving te veel is versteend. Als we tegels vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen wordt het land meer ingericht op het veranderende klimaat en biodivers. We voorkomen wateroverlast, want groen houdt water langer vast in de grond voor droge periodes. Groen zorgt voor een lagere temperatuur tijdens hittegolven en trekt vlinders, insecten en vogels aan. Door tegels te wippen verbeteren we onze leefomgeving. Uit onderzoek blijkt dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze geestelijke gezondheid. 

We gaan de strijd aan met Etten-Leur 

We dagen al onze inwoners uit letterlijk hun steentje bij te dragen. Een beter klimaat bereiken we alleen samen! Maar, dat houdt niet op bij onze gemeentegrenzen. Daarom hebben we buurgemeente Etten-Leur uitgedaagd. Wie wipt de meeste tegels? En wie komt het dichtst in de buurt van die felbegeerde Gouden Schep? Of wint 'm zelfs... 

Wethouder Melisse: “Ik daag mijn collega-wethouder Ger de Weert van de gemeente Etten-Leur uit om de strijd met ons aan te gaan en te kijken welke gemeente in 2023 de meeste tegels wipt. Natuurlijk is het wippen zelf belangrijker dan winnen, maar ik kijk uit naar een spannende wedstrijd. Uiteindelijk zijn we daarbij – en dan vooral onze inwoners – allemaal winnaars. Alleen Halderberge hopelijk nét een beetje meer.” 

Draag ook uw steentje bij!  

De meeste versteende grond in Halderberge is niet in handen van de gemeente, maar van u als inwoner of ondernemer. Daarom kan iedereen meedoen aan het NK Tegelwippen! Heeft u tegels gewipt en vervangen door groen? Geef ze op, dan tellen ze mee bij ons gemeentetotaal. Ga naar https://nk-tegelwippen.nl/meedoen  

Zorg wel dat de tegels die u wipt van uzelf zijn. Tegels in de openbare ruimte die door de gemeente gewipt worden, melden wij aan. Heeft u geen tuin? Denk dan eens aan een geveltuin. Ook bedrijven of scholen die hun terrein vergroenen kunnen meedoen. Zo werken we samen aan een groener en klimaatbestendig Halderberge. 

Meer weten? 

Lees hier meer over het NK Tegelwippen. 

NK Tegelwippen: Halderberge tegen Etten-Leur