Uitreiking draaginsigne Nobelprijs VN-militairen

Publicatiedatum: 
16 mrt 2017
Aan 14 veteranen uit de gemeente Halderberge is het Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen toegekend. Op donderdagochtend 16 maart reikte burgemeester Jobke Vonk-Vedder aan vier van hen dit draaginsigne officieel uit op het gemeentehuis.

Het draaginsigne is uitgereikt aan de heren C.M.J.A. van Bavel, J.M.A. Jaspers, D.C.M.C. Houtepen en J. Kroes. De overige veteranen hebben andere verplichtingen of aangegeven geen belangstelling voor een formele uitreiking te hebben.

In 1988 is aan de dertien VN-vredesmachten die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden, de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. In de jaren tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht van die VN-vredesmissies: Libanon (UNOGIL en UNIFIL), Egypte (UNEF-1), Westelijk Nieuw-Guinea/West-Irian (UNTEA), Congo (UNOC), Yemen (UNYOM), India/Pakistan (UNIPOM) en Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon (UNTSO). Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen van die acht vredesmachten heeft de minister van Defensie onlangs besloten een draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ in te stellen.