Naamskeuze kind

Als ouders mag u kiezen welke achternaam uw eerste kind krijgt. Die van u of van uw partner. U kiest vóór de geboorte of bij de geboorteaangifte.

Wat u moet weten

Alleen bij uw eerste kind kunt u de achternaam kiezen. Krijgt u daarna nog meer kinderen uit dezelfde relatie? Dan krijgen zij automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind. Bij het kiezen van de achternaam zijn verschillende mogelijkheden:

U bent getrouwd

  • Het kind krijgt de achternaam van de vader
  • Wilt u dat het kind de achternaam van de moeder of meemoeder krijgt? Dan legt u samen een verklaring af bij de burgerlijke stand. Maak hiervoor een afspraak.

U bent niet getrouwd

  • Het kind krijgt de achternaam van de moeder
  • Wilt u dat het kind de achternaam van de vader krijgt? Dan moet de vader het kind erkennen

Uw kind is geboren in het buitenland

  • Neem voor meer informatie eerst contact op met de afdeling burgerzaken van de gemeente via efb@halderberge.nl

Regelen

Bij het erkennen van uw eerste kind kunt u kiezen welke achternaam het krijgt: de naam van de moeder of van de vader. Wilt u dat het eerste kind de naam van de vader krijgt? Dan moet de moeder meekomen naar de gemeente. U legt dan samen een verklaring af bij de burgerlijke stand. Doet u dat niet? Dan krijgt of houdt het kind de naam van de moeder. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met de afdeling burgerzaken van de gemeente via efb@halderberge.nl of kijk op Rijksoverheid naamskeuze.

Kosten

Aan de naamskeuze van een kind zijn geen kosten verbonden.

Uw Reactie
Uw Reactie