Naamskeuze kind

Als ouders mag u kiezen welke achternaam uw eerste kind krijgt. Die van u of van uw partner. U kiest vóór de geboorte of bij de geboorteaangifte.

Wat u moet weten

Alleen bij uw eerste kind kunt u de achternaam kiezen. Krijgt u daarna nog meer kinderen uit dezelfde relatie? Dan krijgen zij automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind. Bij het kiezen van de achternaam zijn verschillende mogelijkheden:

U bent getrouwd

  • Het kind krijgt de achternaam van de vader
  • Wilt u dat het kind de achternaam van de moeder of duomoeder krijgt? Dan legt u samen een verklaring af bij de burgerlijke stand. Maak hiervoor een afspraak.

U bent niet getrouwd

  • Het kind krijgt de achternaam van de moeder
  • Wilt u dat het kind de achternaam van de vader krijgt? Dan moet de vader het kind erkennen

Uw kind is geboren in het buitenland

Regelen

Bij het erkennen van uw eerste kind kunt u kiezen welke achternaam het krijgt: de naam van de moeder of van de vader. Wilt u dat het eerste kind de naam van de vader krijgt? Dan moet de moeder meekomen naar de gemeente. U legt dan samen een verklaring af bij de burgerlijke stand. Doet u dat niet? Dan krijgt of houdt het kind de naam van de moeder. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met de afdeling burgerzaken van de gemeente via eformulierenburgerzaken@halderberge.nl of kijk op Rijksoverheid naamskeuze.

Kosten

Aan de naamskeuze van een kind zijn geen kosten verbonden.

Uw Reactie
Uw Reactie