Naamskeuze kind

Algemeen

Als ouders mag u kiezen welke achternaam uw eerste kind krijgt. Die van u of van uw partner. U kiest vóór de geboorte of bij de geboorteaangifte.

Wat u moet weten

Alleen bij uw eerste kind kunt u de achternaam kiezen. Krijgt u daarna nog meer kinderen uit dezelfde relatie? Dan krijgen zij automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind. Bij het kiezen van de achternaam zijn verschillende mogelijkheden:

U bent getrouwd

  • Het kind krijgt de achternaam van de vader
  • Wilt u dat het kind de achternaam van de moeder of meemoeder krijgt? Dan legt u samen een verklaring af bij de burgerlijke stand. Maak hiervoor een afspraak.

U bent niet getrouwd

  • Het kind krijgt de achternaam van de moeder
  • Wilt u dat het kind de achternaam van de vader krijgt? Dan moet de vader het kind erkennen

Uw kind is geboren in het buitenland

  • Neem voor meer informatie eerst contact op met de afdeling burgerzaken van de gemeente via gemeente@halderberge.nl of via 14 0165 tussen 9.00 en 12.00 uur.

Regelen

Bij het erkennen van uw eerste kind kunt u kiezen welke achternaam het krijgt: de naam van de moeder of van de vader. Wilt u dat het eerste kind de naam van de vader krijgt? Dan moet de moeder meekomen naar de gemeente. U legt dan samen een verklaring af bij de burgerlijke stand. Doet u dat niet? Dan krijgt of houdt het kind de naam van de moeder. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met de afdeling burgerzaken van de gemeente via gemeente@halderberge.nl of via 14 0165 tussen 9.00 en 12.00 uur. U kunt ook kijken op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Kosten

Naamkeuze is gratis, behalve als u gebruik maakt van de tijdelijke regeling.

Dubbele achternaam:

  • Eerste kind: 75,00
  • Elk volgend kind van diezelfde ouders: 50,00

Naamkeuze vanaf 2024

Dubbele achternaam kind

U kunt ook voor een dubbele achternaam kiezen voor uw kind. Voorwaarde is wel dat uw kind de Nederlandse nationaliteit vanaf geboorte of erkenning heeft. U kunt dan kiezen voor de achternaam van de moeder of die van de andere ouder of voor een combinatie van deze 2 achternamen.

Er gaat ook een ‘overgangsregeling’ gelden. De overgangsregeling bepaalt dat kinderen die op of na 1 januari 2016 zijn geboren alsnog een dubbele achternaam kunnen krijgen. 

Lees meer over nieuw wetsvoorstel dubbele achternaam op rijksoverheid.nl