N640 Hoeven valt straks onder tolsysteem vrachtwagens

Publicatiedatum: 
4 jul 2019
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de N640 in Hoeven en de N268 in Oud Gastel aangewezen als uitbreidingsgebied voor het heffen van tol voor vrachtwagens. Daarmee is de ontlasting van deze drukke N-wegen een stapje dichterbij.

Het Ministerie wil in 2023 de rijtuigenbelasting voor vrachtwagens afschaffen. In ruil daarvoor moeten alle vrachtwagens per kilometer snelweg 0,15 cent betalen. Nederland sluit hiermee aan op het systeem in België en Duitsland. De heffing geldt op alle snelwegen. Dit betekent dat routes op het onderliggend wegennet  goedkoper zijn en dus aantrekkelijk om naar uit te wijken. Om dit uitwijkeffect tegen te gaan, breidt de minister het heffings-netwerk uit met aantrekkelijke wegen op het onderliggende wegennet zoals de N640 en de N268. De minister neemt een definitief besluit na internetconsultatie.

Wethouder Jan Mollen: “We zijn hier positief over gestemd en zijn blij dat de minister het advies van onze gemeente heeft overgenomen in het wetsvoorstel waardoor de N640 en ook een gedeelte van de N268 in het definitieve heffingsnetwerk voor vrachtverkeer wordt opgenomen”.

Na een aantal werksessies bijgewoond te hebben, stuurde de gemeente Halderberge eind april 2019 (met steun van Etten Leur en Roosendaal) een brief naar het Ministerie met het verzoek om een aantal provinciale wegen op te nemen in het heffingsnetwerk. Hierdoor blijft het voor onze inwoners prettig en veilig wonen aan deze weg. In de brief stond ook dat de gemeente verwacht dat de weg, waar de leefbaarheid met name in de kern Hoeven al onder druk staat vanwege de hoeveelheid verkeer op de weg, nog drukker en zwaarder belast wordt met vrachtverkeer dan nu al is. De N640 wordt dan een goed alternatief tussen de bedrijventerreinen om de vrachtwagenheffing te ontwijken.