Klimaatstraat

Heb je een goed plan om je straat groener te maken? Maak dan kans op 20.000 euro!

Iets veranderen in de tuin, straat, of in de wijdere omgeving? Vanwege complexe regelgeving en tijdrovende vergunningenprocedures, valt dit meestal niet mee. Maar hier komt verandering in!
De Omgevingswet, die in 2021 in werking treedt, betekent voor gemeenten dat het makkelijker wordt om ruimtelijke projecten te starten. Bij de nieuwe Omgevingswet krijgen inwoners en ondernemers een belangrijke stem bij de inrichting van een gebied. De wet biedt meer ruimte voor particuliere ideeën en initiatieven. Daarnaast stimuleert de Omgevingswet duurzame initiatieven.

Het college van gemeente Halderberge ziet de Omgevingswet als aanjager om in de buitenruimte het verschil te maken en de leefomgeving centraal te stellen en om samen met inwoners te kunnen werken aan een gezonde, leefbare en duurzame leefomgeving. Gemeente Halderberge gaat ter voorbereiding op de nieuwe wet experimenteren en schrijft een prijsvraag uit om bewoners stimuleren met initiatieven te komen voor hun eigen leefomgeving.

Ontwerp jouw eigen Klimaatstraat en win 20.000 euro!

Wil je jouw straat samen met de buren klaar maken voor de toekomst? Hebben jullie ideeën om je straat te vergroenen met bomen, struiken, groene daken en groene gevels? Doe dan mee met de prijsvraag ONTWERP JOUW EIGEN KLIMAATSTRAAT en wie weet worden de ideeën werkelijkheid!
Er staat vanuit gemeente Halderberge een bijdrage van € 20.000 klaar om je plan uit te voeren.

Klimaatverandering

Het klimaat verandert. Daar zijn deskundigen het over eens. Langere periodes van droogte en hitte. Maar ook steeds vaker flinke buien, die in een korte tijd voor wateroverlast kunnen zorgen. Door onze buitenruimte slim in te richten, kunnen we hittestress en wateroverlast beperken en misschien zelfs voorkomen. Straatwerk is praktisch en onderhoudsvriendelijk. Maar bij zware regenbuien, kan het water niet in de grond wegzakken. Het is tijd dat we onze huizen, maar ook onze straten gaan aanpassen!

Voordelen van minder tegels

Minder tegels in de straat heeft veel voordelen: onder andere kan het regenwater in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen. Dan hoeft het regenwater niet via het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast op straat bij heftige regenbuien te voorkomen. Het relatief schone regenwater vermengt niet met het vuile water van het riool. Hierdoor hoeft er minder water te worden afgevoerd en is het minder vaak nodig om vuil water op het oppervlaktewater te lozen.

Wat kun jij doen om je voeten droog en je hoofd koel te houden?

Jij als bewoner kent je straat het beste! Gemeente Halderberge daagt je daarom uit om samen met je buurt aan de slag te gaan! Verzin een mooi plan om de straat te veranderen tot klimaatstraat.
Denk aan planten, bomen, struiken en bloemen. Maar ook aan duurzame woningen met groene daken of aan een regenton. Aan grond, grind en waterdoorlatende bestrating. Maar ook aan speeltoestellen en bankjes van duurzame materialen. Of misschien denk je wel aan heel iets anders, ga samen aan de slag en verras ons met ideeën!

Eerste prijs: € 20.000

Heb jij samen met je buren ideeën om je straat klaar te maken voor de gevolgen van de klimaatverandering? Ben je enthousiast en kun jij je buurt mobiliseren?

Maak een origineel plan waarin je jullie wensen beschrijft. Dien dit plan voor 1 september 2019 in bij de gemeente Halderberge. Een jury zal de plannen beoordelen en voor de uitvoering van het beste plan is € 20.000,- beschikbaar.

Samen maken we gemeente Halderberge groener!

De wedstrijd is een van de activiteiten om samen met bewoners te werken aan een gezonde, leefbare en duurzame leefomgeving. In de groene woongemeente Halderberge is het voor inwoners, bedrijven en bezoekers is het prettig en veilig wonen, werken en aangenaam verblijven en recreëren. De gemeentelijke wil je dan hierin stimuleren en faciliteren.

Meer info

Meer informatie over de prijsvraag, waar je rekening mee moet houden en hoe je inzending eruit moet zien? Bekijk de spelregels van het project Klimaatstraat. De prijs wordt uitgereikt op de Dag van de duurzaamheid: 10 oktober 2019!