Huisvesting van arbeidsmigranten op Villapark Panjevaart definitief verleden tijd

Op Villapark Panjevaart wordt sinds juni 2024 gehandhaafd door de gemeente Halderberge. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat het Villapark niet meer recreatief wordt gebruikt. Er was vooral sprake van huisvesting van arbeidsmigranten. Door de inzet op handhaving is de huisvesting van arbeidsmigranten nu beëindigd.
Villapark Panjevaart ligt in het buitengebied van Hoeven. Al jaren neemt het recreatief gebruik van het Villapark af. Dit heeft ervoor gezorgd dat de recreatieverblijven op het villapark niet meer recreatief gehuurd kunnen worden. Het villapark werd vooral gebruikt voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Op het park is ook een aantal huisjes dat permanent bewoond wordt. Dit komt niet overeen met de bestemming van recreatief gebruik.
Handhavingstraject van juni 2024 tot nu
In juni 2024 hebben er meerdere controles plaatsgevonden. Bij de controles waren een aantal woningen waar sprake was van niet-recreatief gebruik, zoals voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Na de controles heeft de gemeente de eigenaren van de vakantiewoningen waar een overtreding was, laten weten dat zij van plan was om handhavend op te treden. Sommige eigenaren gaven hierna hun zienswijze aan.
In november 2024 controleerde de gemeente nog enkele keren. Hier werden weer overtredingen geconstateerd. Daarom besloot de gemeente in december om een groot aantal eigenaren definitief een last onder dwangsom op te leggen. Vier eigenaren hebben bezwaar ingediend tegen de opgelegde last onder dwangsom. Eén eigenaar vroeg ook aan de rechtbank om een voorlopige voorziening te treffen om de huisjes te mogen blijven gebruiken voor huisvesting van arbeidsmigranten. Dit was de eigenaar van fase 3 met 55 vakantiewoningen. Om de rechtbank de mogelijkheid te geven om de voorlopige voorziening te behandelen, heeft de gemeente de begunstigingstermijn van 16 januari naar 16 februari verzet. Op 15 februari deed de voorzieningenrechter uitspraak en wees het verzoek van de eigenaar af. De rechter besliste dat uiterlijk zondag 2 maart alle arbeidsmigranten in de huisjes van fase 3 verwijderd moeten zijn. Dit betekent dat er op dit moment geen arbeidsmigranten meer gehuisvest mogen zijn op Villapark Panjevaart.
Op maandag 24 februari 2025 voerde de gemeente weer een controle uit op fase 1 en 2 van het vakantiepark. Tijdens deze controle is één overtreding geconstateerd.
De komende periode blijft de gemeente controleren om te bekijken of er nog steeds wordt voldaan en de huisvesting van arbeidsmigranten niet terugkeert.
Voor de vier ingediende bezwaren volgt een zitting van de bezwarencommissie. Daarna komt de bezwarencommissie met een advies voor het college hoe om te gaan met de bezwaren. Vervolgens neemt het college hier een besluit over.
Toekomst van het park
De eigenaren van de woningen op het villapark zijn aan zet voor een toekomstige invulling van het park die past binnen de bestemming van toerisme en recreatie. De eigenaren van fase 1 hebben zich verenigd. Zij zetten zich in voor recreatief gebruik van de woningen. Van de eigenaren van fase 2 is nog geen plan ontvangen. Met de eigenaar van fase 3 worden positieve gesprekken gevoerd. De inzet vanuit de gemeente is en blijft het toeristisch-recreatief gebruik van het gehele park.
Thomas Melisse, wethouder toerisme en recreatie: “De huisvesting van bijna 700 arbeidsmigranten op Villapark Panjevaart is beëindigd. De gemeente wil nog steeds dat Villapark Panjevaart een park wordt wat gericht is op toerisme en recreatie. Dat past ook bij de bestemming die daarvoor is vastgelegd in het bestemmingsplan. Nu er geen arbeidsmigranten meer gehuisvest worden op het park, kunnen de eigenaren van de woningen daadwerkelijk stappen gaan zetten voor een toeristisch-recreatief park.
We zien dat de eigenaren van fase 1 die handschoen hebben opgepakt en dat zij zich goed inzetten voor het recreatief gebruik van de woningen. Dat juich ik van harte toe. Ik ga ervan uit dat de eigenaren van fase 2 en 3 dit goede voorbeeld gaan volgen.”