Genomineerden en winnaars Halderbergse Cultuurprijzen 2024

Wethouder Patrick Schouw (Cultuur) maakte op woensdagavond 10 juli 2024, op voordracht van de vakjury voor de Cultuurprijzen, de genomineerden voor de Halderbergse Cultuurprijzen 2024 bekend. De genomineerden zijn dit jaar: Popkoor Muzikaèl, Revuegroep Stampersgat en Gemengd Koor Vox Populi. De genomineerden werden verrast in Café Onder de Toren in
Oud Gastel.

De winnaar van de Aanmoedigingsprijs Vakjury 2024 is Joep! Onnink. De Jeugd Cultuurprijs Vakjury 2024 is voor Gemma Camphens. Vanaf 1 september tot 1 oktober 2024 kan via www.halderbergsecultuurmaand.nl per e-mailadres op één van de drie genomineerden gestemd worden.  

Genomineerden

De volgende organisaties zijn genomineerd voor de Cultuurprijs Halderberge 2024:

Popkoor Muzikaèl

Het in 1992 opgerichte popkoor Muzikaèl uit Hoeven vierde afgelopen najaar met de feestelijke 100% Muzikaèl show haar verlate 30-jarige jubileum in schouwburg De Kring. Muzikaèl is ontstaan uit een doorstart van het jongerenkoor van de kerk door o.a. Margriet Buijs en is momenteel een gedreven groep van zo’n 35-40 mensen die met enorm veel plezier streven naar een steeds hogere kwaliteit van performance. 

Dit doen ze door constant te werken aan muziekbeleving, uitstraling op het toneel en ook het individueel begeleiden van solisten. Onder leiding van een vaste dirigent en choreograaf en met begeleiding van een live band werkt de groep ieder jaar naar een nieuw programma toe. Hierbij wordt altijd gezocht naar de juiste balans tussen zang, choreografie, licht en geluid. 

Vanwege het tomeloze enthousiasme dat telkens van het podium straalt, het streven naar een steeds hoger niveau en het plezier waarmee mensen na een optreden de voorstelling verlaten, heeft de Vakjury Halderberge besloten Muzikaèl te nomineren voor de Cultuurprijs Halderberge 2024.

Revuegroep Stampersgat

De Revuegroep is ontstaan nadat in 1974 ter ere van 75 jaar parochie eenmalig een revue gehouden werd. Dit beviel zo goed dat het toenmalige hoofd van school, Anton van Aken, de Revuegroep heeft opgericht met als doel ieder jaar een uitvoering te verzorgen.

Op dit moment bestaat de Revuegroep Stampersgat uit 10 spelende leden en 10 vrijwilligers achter de schermen. Alles wordt zelf gedaan: geluid, licht, catering, decors, kostuums, rekwisieten, kaartverkoop en de website.
Iedere week komen de leden bij elkaar. Ze zorgen ervoor dat voor een voorstelling alle disciplines aan bod komen. De sketches worden door de leden zelf geschreven tijdens ‘schrijfavonden’ en de inspiratie komt echt overal vandaan. Naast de schrijfavonden zijn er speciale zang-, dans-, speel- en leesavonden. 

De maatschappelijke betrokkenheid bij de omgeving is groot. Ook helpen leden van de Revuegroep ieder jaar bij de voorbereiding van de musical van groep 8 en geven zij daar theaterlessen.

Vanwege de originaliteit, volharding, diversiteit en het plezier dat vele mensen ieder jaar weer beleven aan de uitvoering van de revue, heeft de Vakjury Halderberge besloten Revuegroep Stampersgat te nomineren voor de Cultuurprijs Halderberge 2024.

Gemengd Koor Vox Populi

Vox Populi uit Stampersgat is in 1954 opgericht als kerkkoor. Dit jaar viert zij haar 70-jarig jubileum. Het koor bestaat uit ongeveer 30 leden, waarvan de meesten uit Stampersgat komen. Iedereen is echter welkom en wordt na een stemtest ingedeeld bij de best passende stemgroep. Het repertoire is breed: van klassiek tot en met populair. 

Heel belangrijk voor het koor is de gedreven dirigent Jack Buijs. Hij weet de zangers te stimuleren en uit te dagen en begeleidt hen met de piano. Er worden ook nummers prachtig a capella gezongen en de onderlinge verhoudingen tussen de verschillende stempartijen zijn goed op elkaar afgestemd.

Iedere week wordt er gerepeteerd in de bovenzaal van het dorpshuis in Stampersgat. Vox Populi treedt regelmatig op. Recent zijn dit het Jubileumconcert, het Oranjeconcert in Fideï et Arti en het VOLkoren in Middelburg geweest. Er liggen nog heel wat plannen klaar, waaronder een Tour d’Halderberge en het weer oppakken van de optredens in verzorgingstehuizen. 
Omdat Vox Populi na 70 jaar nog steeds een stabiel en actief koor is en met haar enthousiasme en discipline zorgt voor veel plezier voor zowel de leden als het publiek, heeft de vakjury besloten Vox Populi te nomineren voor de Cultuurprijs Halderberge 2024.

Aanmoedigingsprijs Vakjury 2024

Joep, in 2000 geboren in Oudenbosch, is een jonge kunstenaar die zich richt op thema's als ‘volwassen worden’ en ‘keuzes maken’. Met subsidie van de gemeente Breda voltooide hij onlangs zijn expositie ‘Growing Pains’ in de Nieuwe Veste. Hij ontvangt daar klassen waarbij hij jongeren inspireert en aanmoedigt om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven.

Joep verwerkt persoonlijke ervaringen in zijn werk en verdiept zich in sociale en filosofische vraagstukken. Hij kleurt graag ‘buiten de lijntjes’, waardoor zijn aanpak origineel en onderscheidend is. Hij werkt zowel samen, als individueel en onderzoekt nieuwe samenwerkingsverbanden. Bovendien zet Joep zich in voor meer kunst in de openbare ruimte. Hij was deelnemer van de Kunst- en Atelierroute Halderberge in 2023 en ook in 2024 is zijn werk weer te zien. 
Joep heeft een duidelijke toekomstvisie waarin hij mensen wil blijven raken en inspireren met zijn werk. Hoewel hij nog geen specifieke richting heeft gekozen, ligt zijn ambitie bij een volledige carrière in de kunst. Zijn diversiteit in media, waaronder grafisch ontwerp, fashion, tekenen, tattoo-art, ruimtelijk werk en fotografie, versterkt zijn veelzijdigheid als kunstenaar.

De jury ziet veel potentieel in Joep. Zijn werk onderscheidt zich door de kracht en urgentie van de boodschap: hij weet op unieke wijze jongeren te inspireren en dat heeft een positieve impact op hun leven. De vakjury vindt dat bewonderingswaardig en moedigt hem aan om hiermee door te gaan en zich verder te ontwikkelen in de kunstwereld.

De Vakjury Halderberge heeft daarom besloten Joep! Onnink de Aanmoedigingsprijs Halderberge 2024 toe te kennen.

Jeugd Cultuurprijs Vakjury 2024

De Jeugd Cultuurprijs is dit jaar voor de 22-jarige Gemma Camphens uit Hoeven. Gemma combineert haar zang-, vertel-, vormgeef- en filmtalent en gebruikt haar levenservaringen als uitgangspunt. 

Muziek heeft Gemma van huis uit meegekregen. Haar opa was organist en ook haar moeder speelde orgel. Gemma kreeg op 9-jarige leeftijd haar eerste gitaar en kreeg daarin les. Al gauw maakte ze kennis met het geven van kleine optredens en ontdekte dat ze ook graag en goed zong. Door op het juiste moment een zetje te krijgen, vond ze haar weg naar het podium als zangeres.

Gemma heeft een hoog bereik en zingt vooral sopraan of mezzosopraan nummers. Ze zingt solo en tweestemmig en treedt regelmatig op met een bandje. Gemma houdt van kleinere, intiemere optredens, omdat juist het contact met mensen en zien dat ze iemand raakt haar voldoening geven. 

Naar aanleiding van recente verdrietige gebeurtenissen heeft Gemma een afstudeervideo gemaakt met als thema “Wat is genieten voor jou?”. Dit filmpje dient als inspiratiebron voor haarzelf en ze hoopt dat ze hiermee ook anderen kan inspireren. Het is te zien tijden de Kunst- en Atelierroute 2024.
Gemma is een zelfbewust en bescheiden multi-talent en wordt gelukkig van contact met mensen. Ze is volop in ontwikkeling en dat maakt dat de Vakjury Halderberge haar graag blijft volgen en heeft besloten Gemma de Jeugd Cultuurprijs Halderberge 2024 toe te kennen.