Genomineerden en winnaars Halderbergse Cultuurprijzen 2018 

Publicatiedatum: 
5 jul 2018
De jury voor de Cultuurprijs Halderberge maakt op woensdag 4 juli tijdens het 3e Halderbergse Cultuur Café de genomineerden en winnaars voor de Halderbergse Cultuurprijzen bekend. De genomineerden zijn dit jaar: Wim Hansum, Arie Onnink en Stichting Arboretum Oudenbosch. Vanaf 1 september tot 1 oktober 2018 kan via de gemeentelijke website op één van de genomineerden gestemd worden.

Genomineerden

De volgende personen/organisaties maken volgens de jury kans op de Cultuurprijs Halderberge 2018 met de volgende onderbouwing: 

  • Wim Hansum 

Wim Hansum is genomineerd vanwege zijn unieke fotografische kunstwerken. Wim streeft bij iedere foto die hij maakt naar perfectie. Zijn foto’s lijken op schilderijen. De essentie van fotografie is voor Wim: een beeld creëren dat pakkend is. Zo pakkend dat het beeld in iemands gedachte terug blijft komen. De jury is van mening dat Wim Hansum een foto ‘leesbaar’ maakt zonder het verhaal te hoeven vertellen. Wim is afgestudeerd aan de Academie voor Schone Kunsten in Turnhout op de afdeling Fotografie, waar hij momenteel nog een specialisatie volgt. Hij heeft veel ambities voor de toekomst en wil graag zijn kennis overbrengen aan geïnteresseerden. Het talent van Wim Hansum om fotografie in perfectie te vertalen naar blijvende verhalen, hebben de vakjury doen besluiten om hem te nomineren voor de Cultuurprijs van gemeente Halderberge.  

  • Arie Onnink

Pas in 2013 heeft Arie Onnink de schilderkunst omarmd. Tot die tijd was hij werkzaam als docent en grafisch ontwerper. Hij ontwikkelde zich in korte tijd tot een magisch-realistisch schilder. Inspiratie voor zijn onderwerpen haalt hij uit de wereld om hem heen. Een wereld die niet altijd harmonieus en vredig is. Arie maakt ‘Serious Art’, want er wordt al genoeg gelachen’, zo staat te lezen op zijn website. Op zijn schilderijen is vaak een dreigende en donkere wereld zien met een ironische twist. Veel gebruik van zwart en grijs, gecombineerd met een primaire kleur. Vaak is dat de kleur rood, die zorgt voor een krachtig beeld. In zijn schilderijen zien we vooral kinderen en volwassenen die leven aan de rand van de maatschappij: in oorlogssituaties, religieuze conflicten of in disharmonie met elkaar. De kijker krijgt de ruimte om zijn eigen interpretatie van het werk te maken. 
De combinatie van wel- of niet bestaande elementen, het spel van licht en kleur en de technisch perfecte afwerking in zijn werk laten een geheimzinnige, dreigende wereld zien die juist in deze tijd maatschappelijk relevant is. De vakjury nomineert daarmee Arie Onnink voor de Cultuurprijs van de gemeente Halderberge. 

  • Stichting Arboretum Oudenbosch

Een tuin in het hartje van Oudenbosch met een rijke historie en een bijzonder onderdeel van het Religieus Erfgoed. De voormalige kloostertuin van de Broeders van Saint Louis is in de loop der jaren uitgegroeid tot een botanische tuin en bomenmuseum met meerdere unieke collecties bomen en planten. Het uitgangspunt van de Stichting is het verzamelen en verzorgen van bomen en struiken met een wetenschappelijk, educatief, recreatief en economisch doel. Ook krijgen kunstenaars kans om hun werk te exposeren. In de zomer is er regelmatig een concert op het plein voor de grot. De jaarlijkse plantenbeurs kent een groot aantal bezoekers tot ver buiten de gemeente Halderberge. Voor kinderen worden twee keer per jaar activiteiten georganiseerd. Ongeveer 85 vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in voor het arboretum. Zij zetten zich in op diverse gebieden in: ontvangstbalie, gidsen, educatie, website, redactie tijdschrift, pr en technisch onderhoud. Ieder jaar komen er duizenden bezoekers om te genieten van al het moois dat de tuin te bieden heeft, en tevens een plaats van stilte, rust en inspiratie te ervaren. Daarmee is deze bijzondere groene parel in het historisch hart van Oudenbosch genomineerd voor de cultuurprijs van de gemeente Halderberge. 

Jeugd Cultuurprijs 2018

De Jeugd Cultuurprijs is dit jaar voor Noa Slabbekoorn en Nienke Lips uit Oud Gastel. In de kleuterklas dansten zij al veel met hun juf. Hun enthousiasme was zo groot dat ze in groep drie een aantal proeflessen cadeau kregen bij Flash Dance Nation (dansschool van Josje Buurstee in Oud Gastel). Dan krijgt het dansvirus hen volledig te pakken. Als ze 10 zijn, gaan ze als duo dansen bij UDO, United Dance Organisation. Ze trainen vijf keer per week en dat is aan hun optreden te zien. De jury is onder de indruk van de kwaliteit en het plezier wat er vanaf spat. Al eerder was dit te zien tijdens de finale van Halderbergs Talent in 2014 waar Noa en Nienke de eerste prijs wonnen. Na het behalen van het Europees Kampioenschap in hun categorie afgelopen jaar, kreeg Noa in oktober 2017 een ernstig ongeluk. Zij mocht een half jaar niet dansen. Met veel inspanning en doorzettingsvermogen hebben de meiden de dansdraad opgepakt en zijn weer volop aan het trainen voor het Europees en Wereldkampioenschap volgend jaar. Hun droom is om ooit wereldkampioen te worden. De jury is er van overtuigd dat ze het vermogen hebben om door te groeien en wil met het toekennen van de Jeugdprijs van de gemeente Halderberge hen een stimulans geven om zich verder te ontwikkelen.

Aanmoedigingsprijs 

Dit koor is pas in 2016 opgericht, met als kern de leden van het opgeheven kerkkoor Future uit Hoeven. Het liedrepertoire werd totaal anders: Engelse en Nederlandstalige popsongs, ballads en evergreens, vaak twee- of driestemmig gezongen. En dat onder muzikale begeleiding van gitarist Robin Ros en pianist Tijmen Ros. Na een oproep in de krant en een enthousiast eerste optreden waar het plezier vanaf spatte, verdubbelde het aantal leden in korte tijd. Op dit moment telt Enjoy 40 leden, afkomstig uit Hoeven, Etten-Leur en Roosendaal.
Rogier de Pijper leidde Enjoy als dirigent het eerste jaar. Daarna nam Nina Eilerts het dirigeerstokje van hem over. Enjoy doet haar naam eer aan. Het is duidelijk te zien dat de leden genieten van het samen zingen. Voor een beginnend koor heeft Enjoy een gedurfd repertoire. Er wordt enthousiast gewerkt aan nieuwe muzikale projecten. Een nieuw begin en een aanmoediging van de jury voor Enjoy om met veel enthousiasme zich steeds verder in muzikaal opzicht te ontwikkelen. De aanmoedigingsprijs is in 2018 voor het zangkoor Enjoy.

Stemmen

Naast de jury, kunnen ook inwoners van Halderberge bepalen wie de Halderbergse Cultuurprijs wint. Vanaf 1 september tot 1 oktober 2018 kan er gestemd worden via deze website. Per (e-mail)adres mogen mensen één keer stemmen.

Cultuurprijs

Met de Cultuurprijs Halderberge worden personen, verenigingen en instellingen beloond, die op cultureel of artistiek vlak een bijzondere prestatie met een ruime lokale herkenning leveren. Ook moeten zij zich inzetten voor het sociale-culturele leven in de gemeente. De uitreiking van de Cultuurprijs Halderberge, de jeugdcultuurprijs en de aanmoedigingsprijs vindt plaats op zaterdag 6 oktober om 20.00 uur in Cultureel Centrum Fidei et Arti in Oudenbosch.

De organisatie van de Cultuurprijs is in handen van de ‘Werkgroep Halderbergse Cultuurmaand’. De cultuurprijs wordt jaarlijks als slot van de cultuurmaand tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt. De jury bestaat uit Tineke Moes-Kuipers (voorzitter), Jac Bastiaansen, Agnes van Hoesel, Willie van der Kaa, Astrid Kleuskens en Annet Akkermans.