Gemeenteraadsverkiezingen en referendum Wiv maart 2018

Op 21 maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Ook vindt die dag het referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) plaats. Op deze pagina houden wij u de komende tijd op de hoogte van (praktische) informatie.

Wat u moet weten

Draaiboek verkiezingen

Met de publicatie van dit draaiboek willen wij de politieke partijen van de gemeente Halderberge een zo goed mogelijke ondersteuning bieden m.b.t. de activiteiten ten behoeve van alle verkiezingswerkzaamheden.

pdf Draaiboek GRV 2018 (PDF, 223.43 KB)

Referendum

Op 21 maart 2018 vindt naast de gemeenteraadsverkiezing het referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) plaats. Nederlanders die tijdelijk in het buitenland zijn, kunnen bij dit referendum stemmen via volmacht of per briefstem. De aanvraag om per brief te stemmen verloopt via de gemeente Den Haag.

Door een wetswijziging per 1 april 2017 moet de kiezer de aanvraag hiervoor indienen bij de gemeente Den Haag. Dat kan via het M3-formulier op de website van gemeente Den Haag.

Gemeente Den Haag informeert vervolgens de gemeente waar de kiezer staat ingeschreven over deze aanvraag.

Let op: geen briefstem bij gemeenteraadsverkiezing
Voor de gemeenraadsverkiezing zijn de regels anders. Per brief stemmen vanuit het buitenland is bij deze verkiezing niet mogelijk. Een kiezer die tijdelijk in het buitenland verblijft kan bij de gemeenteraadsverkiezing alleen bij volmacht zijn of haar stem uitbrengen.