Etensresten bij GFT = minder restafval

Publicatiedatum: 
10 feb 2020
Teveel etensresten belanden bij het restafval. Dat is jammer, want etensresten mogen gewoon in de gratis groene GFT-container. We spreken daarom van GFT+E. Vanaf zaterdag 15 februari gaat een speciaal GFTeam langs de deuren bij 300 huishoudens in Halderberge om het gesprek aan te gaan over etensresten in afval. Wethouder Hans Wierikx gaat de eerste zaterdag vanaf 13:00 uur met een van de teams mee in Oud Gastel. Hij start  in de Wilhelminastraat.

Inwoners die in gesprek gaan met het GFTeam krijgen als bedankje een GFT+E-verzamelbakje voor in de keuken, met daarbij behorende composteerbare zakjes. Zij krijgen ook een flyer met uitleg over GFT+E.

Pilotkernen

Op zaterdag 21 maart komt het GFTeam naar Bosschenhoofd. Zo’n 100 adressen aan de Beatrixstraat, Irenestraat en Marijkestraat worden bezocht. Op zaterdag 18 april bezoekt het GFTeam Oudenbosch (Pater Beckerstraat, Pijnboomstraat, Lariksstraat, Dennenstraat, Vlierstraat, Linnaeuslaan).

Evaluatie resultaten

De resultaten van de pilot worden daarna geëvalueerd. Daarna kijken we of we doorgaan met persoonlijke voorlichting over het scheiden van afval. Er worden niet alleen pilots gehouden in de gemeente Halderberge. Ook in de andere Saver-gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht worden inwoners persoonlijk geïnformeerd over GFT+E.

Minder kilo’s, minder kosten

Etensresten zijn vaak zwaar. Ongemerkt verdwijnen er zo heel wat kilo’s in het restafval, waardoor de  restafvalcontainer sneller vol is en deze vaker aangeboden moet worden. Het aanbieden van restafval kost geld terwijl GFT+E-afval gratis is. Alle reden dus om GFT+E zo goed mogelijk te scheiden.

VANG-doelstellingen

Gemeenten hebben met het rijk afgesproken om in 2020 te werken naar nog maar 100 kilogram restafval per inwoner. Dat heet de VANG-doelstelling: Van Afval Naar Grondstof. In Halderberge is nu nog gemiddeld zo’n 180 kg per inwoner. De pilot GFT+E moet ervoor zorgen dat GFT+E beter apart gehouden wordt waardoor de hoeveelheid restafval daalt.