Eerste inschrijving in Nederland

Als u voor het eerst naar Nederland verhuist, moet u zich inschrijven bij de gemeente waarin u gaat wonen. Dit wordt een 'eerste inschrijving' genoemd.

Heeft u al eerder in Nederland gewoond, maar bent u voor oktober 1994 naar het buitenland verhuisd? Dan moet u ook een 'eerste inschrijving' doen.

Wat moet ik doen?

U maakt eerst telefonisch een afspraak met het team Burgerzaken, via telefoonnummer 14 0165

U krijgt dan een formulier toegezonden. Dit formulier moet u invullen en meenemen naar het gemeentehuis.

U en alle personen die met u meeverhuizen komen persoonlijk naar deze afspraak

Wat moet ik meenemen?

U neemt het volgende mee naar uw afspraak:

  • geldig identiteitsbewijs (waarop uw nationaliteit staat)
  • bewijs dat u woonruimte heeft, zoals een huurcontract of een eigendomsbewijs
  • als u niet in Nederland geboren bent: uw geboorteakte
  • als u niet een Europese nationaliteit heeft: een bewijs dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) uw verblijf heeft goedgekeurd.
  • als u uit Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius of Saba komt: een verhuisbericht

Eventueel de volgende akten:

  • een huwelijks- of echtscheidingsakte
  • een overlijdensakte van uw partner (als bewijs dat het huwelijk door overlijden ontbonden is)
  • de geboorteakte(n) van uw kind(eren)
  • toestemmingsverklaring + kopie legitimatiebewijs van hoofdbewoner, indien u bij iemand in gaat wonen.
     

Heeft u een bewijs van uitschrijving uit het vorige land? Neem dat dan ook mee

Hoe werkt het?

De voorwaarden om ingeschreven te kunnen worden zijn:

  • U heeft de Nederlandse nationaliteit of
  • U heeft een verblijfsvergunning voor bepaalde of onbepaalde tijd
  • U blijft langer dan 4 maanden in Nederland wonen
     

Zijn de gevraagde documenten niet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans opgesteld? Dan moet u ze laten vertalen.

  • Is de vertaler in Nederland beëdigd? Dan hoeft u de vertaling niet te laten legaliseren.
  • Is de vertaler in het buitenland beëdigd? Dan moet u het gelegaliseerde originele document opnieuw laten legaliseren in Nederland. Meer hierover leest u op Rijksoverheid.nl