Buurtpreventieteam Bovendonk in Hoeven

Historie

Begin 2012 besloot de gemeenteraad om te starten met buurtpreventie in Halderberge en de wijk Bovendonk van Hoeven als pilot te nemen. Bij een voorlichtingsbijeenkomst in april bleken 14 bewoners bereid zich voor die pilot in te zetten. Nadat wij een introductietraining hadden gevolgd, verstrekte de gemeente de benodigde materialen en ging ons team eind mei 2012 van start.

Wie zijn wij?

Ons team bestaat nu uit 20 bewoners van de wijk Bovendonk, die zich vrijwillig inzetten om hun wijk leefbaar en veilig te houden.

Omdat wij al vanaf begin 2012 actief zijn, is het verloop in teamleden bij ons wat groter geweest. Zoals bij veel vrijwilligersorganisaties, zijn vooral senioren bereid daar tijd en energie in te steken. Regelmatig organiseren wij dan ook een wervingsactie om ons team op sterkte te houden. In 2022 hopen wij weer enkele nieuwe teamleden te mogen begroeten.

Wij maken per twee maanden een rooster, dat steeds wordt afgestemd op de wensen en mogelijkheden van onze teamleden. De wijk Bovendonk is begrensd door: Sint Bernardusstraat (N640), Bovendonksestraat en Achter ’t Hof. De coördinatoren zijn: Jan van der Leer en Anita Peltenburg. Ons e-mailadres: buurtpreventie.bovendonk@gmail.com

Onze ervaringen tot nu toe!

Vanaf de start in 2012 informeerde de wijkagent ons nauwgezet over het aantal en de soorten criminaliteit in onze wijk en wij zagen de aantallen binnen vrij korte tijd drastisch afnemen. Ook de overlast nam flink af. In de loop van de jaren hebben wij bij onze activiteiten niet alleen met de politie en de gemeente samengewerkt, maar ook met Buurtbemiddeling, Woonkwartier, de school (De Reuzelaar) en natuurlijk de bewoners van onze wijk.

Tijdens onze looprondes vertellen bewoners ons vaak waaraan zij zich het meeste ergeren. Het hoogst scoren daarbij: Te hard rijdende auto’s, onjuist geparkeerde auto’s, het dumpen van afval (vooral in de containerparkjes) en hondenpoep. Ook dealen geeft veel ergernis, maar dat beperkt zich gelukkig tot slechts enkele plekken.

In 2015 hebben wij het speelterrein (het Groene Hart) in onze wijk veiliger laten maken. Meerdere bewoners vertelden ons dat zij de bosjes van het groene hart te hoog en te dicht vonden en dat de veiligheid van hun kinderen daardoor in het geding kwam. Het ging zelfs zover dat een groepje arbeidsmigranten bleek te overnachten in die bosjes, compleet met latrine en tassen vol kleding en bier.

Samen met de opzichter van de gemeente zijn wij ter plekke gaan kijken en ook hij kwam tot de conclusie dat er op korte termijn flink moest worden uitgedund en gesnoeid en heeft een snoeiplan opgesteld.

Aan de hand van dat snoeiplan hebben wij een enquête opgesteld en zijn daarmee langs de omwonenden gegaan. Daaruit bleek dat vrijwel iedereen instemde met het snoeiplan. De gemeente heeft vervolgens het snoeiplan uitgevoerd.

In 2017 hebben wij een buurtactie opgezet, samen met: Veilig Verkeer Nederland (VVN), basisschool de Reuzelaar, tweewielerspecialist Carl Veeke, Samenstichting Hoeven, de politie en de gemeente. Belangrijkste doelen: De weggebruikers meer bewust maken van hun rijsnelheid en het belang onderstrepen van een goede zichtbaarheid/verlichting.

Vier groepjes leerlingen gingen onder toeziend oog van de buurtpreventie, 30km-stickerborden plakken op de kliko’s van bewoners. Ze hebben er op die middag bijna 225 beplakt.

Twee andere groepjes leerlingen mochten onder begeleiding van mensen van VVN de snelheid van auto’s meten met een laser gun. De hoogst gemeten snelheid was 48 km/h, maar de meeste bestuurders hielden zich op die vrijdagmiddag keurig aan de snelheid.

Carl Veeke controleerde op het schoolplein de fietsen van de leerlingen op de deugdelijkheid van verlichting en reflectors. Zo nodig voerde hij kleine reparaties uit en als alles in orde was, kreeg de fiets een certificaat.