75 jaar vrijheid

De werkgroep 75 jaar vrijheid Halderberge is de afgelopen maanden en nu nog druk bezig met een activiteitenprogramma rondom de 75-jarige bevrijding. Dit programma vindt u op deze pagina. Het bevat activiteiten tot en met 5 mei 2020. Het programma bevat o.a. exposities, concerten, puzzeltochten en lezingen. De werkgroep blijft de komende periode actief, dus het programma kan nog aangevuld of aangepast worden. Kijk dus regelmatig op deze pagina om te zien wat er bij u in de buurt georganiseerd wordt.
Bekijk de programmaflyer pdf Programma 75 jaar vrijheid Halderberge (PDF, 1.68 MB) of lees het hieronder:

Mei 2020

maandag 4 mei I dodenherdenking - diverse kernen van Halderberge

dinsdag 5 mei I Bevrijdingsontbijt - iedere kern van Halderberge

U kunt zich inschrijven voor het bevrijdingsontbijt via de websites van de ontbijtlocaties: Café Stroop in Bosschenhoofd - www.cafestroop.nl. Conferentiecentrum Bovendonk in Hoeven - www.bovendonk.nl. ’t Veerhuis Leisure&Business Centre in Oud Gastel - www.hetveerhuis.eu. Brasserie Tivoli in Oudenbosch - www.brasserietivoli.nl. Dorpshuis de Steiger in Stampersgat - via: www.hetveerhuis.eu. U kunt zich aanmelden voor het bevrijdingsontbijt van 08.30 uur of van 10.00 uur. Volwassenen: 5 € p.p. Kinderen t/m 12 jaar: 2,50 € p.p.

dinsdag 5 mei I Fietstocht - door alle kernen van Halderberge

In aansluiting op de bevrijdingsontbijten vindt een fietstocht plaats door alle kernen van Halderberge. Deze fietstocht neemt u mee langs een aantal indrukwekkende plekken in Halderberge die te maken hebben met oorlog en bevrijding. De route is ongeveer 38 km lang. Deelname is gratis. Inschrijven kan via 75jaarvrijheid@halderberge.nl. Inschrijven op de dag zelf kan ook.

logo 75 jaar bevrijding halderberge: vlag rood wit blauw en getal 75
Licentie: 
Copyright
Auteur: 
werkgroep 75 jaar vrijheid halderberge

Tentoonstellingen

Heemkundige Kring Broeder Christofoor - De Drie Koningen, Markt 30b, Oudenbosch

Tentoonstelling te bezoeken op zondag- en woensdagmiddag van 14.00-16.00 uur. Na de carnaval alleen op de woensdagmiddag en open op 5 mei tijdens de fietstocht. De entree is gratis.

5 mei I HeemkundeKring De Honderd Hoeven - Heul 27, Hoeven

In samenwerking met het privémuseum van Menno Vergouwen organiseert heemkundekring De Honderd Hoeven de tentoonstelling. Met oorlogsattributen, uniformen en wapens (voornamelijk van het Duitse leger), talloze foto’s, posters en documenten. Geopend 10.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis.

Heemkundekring Het Land van Gastel - Dorpsstraat 50, Oud Gastel

Fototentoonstelling 75 jaar bevrijding in Dorpsmuseum In de Drie Snoeken. Te bezoeken op alle zaterdagen van 10.00-12.00 uur tot 5 mei 2020. Op 5 mei open tijdens de fietstocht. De toegang is gratis.

dinsdag 5 mei I Heemkundekring Parel aan de Welen - Dennis Leestraat 25, Stampersgat

Tentoonstelling Heemkundekring Parel aan de Welen, H.H. Martelaren van Gorcumkerk. Op 5 mei open tijdens de fietstocht.

dinsdag 5 mei I Heemkundekring Seppe - Pastoor van Breugelstraat 93e, Bosschenhoofd

Tentoonstelling Heemkundekring Seppe in het Vliegend Museum. Op 5 mei open tijdens de fietstocht.

Onderwijs

Aan de basisscholen en het voortgezet onderwijs wordt via de Coördinator Cultuureducatie van de gemeente Halderberge een educatief pakket aangeboden. Groep 5-6 van de Halderbergse basisscholen gaat aan de slag met fotografie. In deze workshop gaan de leerlingen iets doen met die belangrijke herinneringen, mensen, gebeurtenissen. Ze maken minimonumentjes. 28 januari tot en met 13 februari 2020 in het atelier van cc-educatie.
Groep 7-8 van de Halderbergse basisscholen doen mee aan het project ‘wat is het je waard’ door Erfgoed Brabant. In oorlogstijd kan een keuze grote gevolgen hebben. Het afwegen van dilemma’s staat centraal in het project. Vanaf januari 2020.

Met dank aan

Het programma waarmee we in de gemeente Halderberge herdenken en vieren dat 75 jaar geleden West-Brabant werd bevrijd, is mede tot stand gekomen door de inzet van de werkgroep 75 jaar vrijheid Halderberge. Deze werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers uit alle kernen van de gemeente.