75 jaar vrijheid

De werkgroep 75 jaar vrijheid Halderberge is de afgelopen maanden en nu nog druk bezig met een activiteitenprogramma rondom de 75-jarige bevrijding. Dit programma vindt u op deze pagina. Het bevat activiteiten van oktober tot en met 5 mei 2020. Het programma bevat o.a. exposities, concerten, puzzeltochten en lezingen. De werkgroep blijft de komende periode actief, dus het programma kan nog aangevuld of aangepast worden. Kijk dus regelmatig op deze pagina om te zien wat er bij u in de buurt georganiseerd wordt.
Bekijk de programmaflyer pdf Programma 75 jaar vrijheid Halderberge (PDF, 1.68 MB) of lees het hieronder:

Oktober 2019

zaterdag 5 okt 2019 I Bevrijdingsloop - bos bij Bovendonk, Hoeven

Bevrijdingsloop vanaf het monument in het bos bij Bovendonk. Start tussen 15.00 en 16.00 uur, afstand een kleine 5 km. Route: “Rondje Brouw”, Hofstraat, Moleneindsestraat, Brede Balrouw, Moleneindsetraat, Hofstraat, Sint Janstraat en finish op het kerkplein. Onderweg veel informatie over gebeurtenissen in de 2e wereldoorlog in Hoeven. Tevens is er muziek, zang, een hapje en drankje, auto’s uit WO-2 (Menno Vergouwen) en knutselen voor de kinderen. Brouwerij het Meuleneind uit Hoeven presenteert op het kerkplein het speciaal gebrouwen Bevrijdingsbiertje.

zondag 6 okt 2019 I concert Westbrabants Gemengd Koor - Protestantse kerk, Fenkelstraat 24, Oudenbosch

Voor de 30e maal biedt het Westbrabants Gemengd Koor de werkgroep Halderberge van Amnesty een benefietconcert aan. Schending van mensenrechten komt nog veel te vaak voor. De vreedzame wijze van actievoeren van Amnesty heeft al voor veel slachtoffers het verschil tussen gevangenschap en vrijheid betekend. Het concert begint om 14.30 en duurt tot 16.00 uur. Toegang is gratis. Er is een collecte t.b.v. Amnesty.

zondag 27 okt 2019 I Bevrijdingsconcert - Basiliek, Oudenbosch

Met een speciaal bevrijdingsconcert ”Battle of the Dikes”, vernoemd naar de slag die de Amerikaanse Timberwolves hier hebben gevoerd, wordt op zondag 27 oktober herdacht dat 75 jaar geleden Oudenbosch en omstreken zijn bevrijd. Een middag vol muziek, beeld en geluid. Georganiseerd door de Oudenbossche Harmonie in samenwerking met violist Yannick Hiwat, zangvereniging Vox Populi uit Stampersgat en altsaxofonist Wim de Veth. Het concert
begint om 15.00 uur. Iedereen is van harte welkom.

woensdag 30 okt 2019 I lezing ‘Het verhaal achter taboes, De rol van romans bij geschiedschrijving’ - Cuyperszaal (onder de Basiliek), Oudenbosch

Op woensdag 30 oktober (bevrijding Oudenbosch) organiseert Stichting Cultuur Oudenbosch samen met bibliotheek VANnU een lezing door Tineke Aarts.‘Het verhaal achter taboes, De rol van romans bij geschiedschrijving’. In haar trilogie speelt op de achtergrond de vaak onderbelichte rol van Frankrijk in de oorlog. Aanvang: 20.00 uur. Toegangsprijs: € 10,00. 

Mei 2020

maandag 4 mei 2020 I dodenherdenking - diverse kernen van Halderberge
 

dinsdag 5 mei 2020 I Bevrijdingsontbijt - iedere kern van Halderberge

Vanaf zaterdag 26 oktober kunt u zich inschrijven voor het bevrijdingsontbijt via de websites van de ontbijtlocaties: Café Stroop in Bosschenhoofd - www.cafestroop.nl. Conferentiecentrum Bovendonk in Hoeven - www.bovendonk.nl. ’t Veerhuis Leisure&Business Centre in Oud Gastel - www.hetveerhuis.eu. Brasserie Tivoli in Oudenbosch - www.brasserietivoli.nl. Dorpshuis de Steiger in Stampersgat - via: www.hetveerhuis.eu. U kunt zich aanmelden voor het bevrijdingsontbijt van 08.30 uur of van 10.00 uur. Volwassenen: 5 € p.p. Kinderen t/m 12 jaar: 2,50 € p.p.

dinsdag 5 mei 2020 I Fietstocht - door alle kernen van Halderberge

In aansluiting op de bevrijdingsontbijten vindt een fietstocht plaats door alle kernen van Halderberge. Deze fietstocht neemt u mee langs een aantal indrukwekkende plekken in Halderberge die te maken hebben met oorlog en bevrijding. De route is ongeveer 38 km lang. Deelname is gratis. Inschrijven kan vanaf 26 oktober 2019 via 75jaarvrijheid@halderberge.nl. Inschrijven op de dag zelf kan ook.

logo 75 jaar bevrijding halderberge: vlag rood wit blauw en getal 75
Licentie: 
Copyright
Auteur: 
werkgroep 75 jaar vrijheid halderberge

Tentoonstellingen

25 okt - 5 mei I Heemkundige Kring Broeder Christofoor - De Drie Koningen, Markt 30b, Oudenbosch

Opening tentoonstelling op 25 oktober om 19.30 uur. Daarna op zondag- en woensdagmiddag van 14.00-16.00 uur. Na de carnaval alleen op de woensdagmiddag en open op 5 mei tijdens de fietstocht. De entree is gratis.

26+27 okt+5 mei I HeemkundeKring De Honderd Hoeven - Heul 27, Hoeven

In samenwerking met het privémuseum van Menno Vergouwen organiseert heemkundekring De Honderd Hoeven de tentoonstelling. Met oorlogsattributen, uniformen en wapens (voornamelijk van het Duitse leger), talloze foto’s, posters en documenten. Geopend 10.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis.

26 okt-5 mei I Heemkundekring Het Land van Gastel - Dorpsstraat 50, Oud Gastel

Fototentoonstelling 75 jaar bevrijding in Dorpsmuseum In de Drie Snoeken. Open op zaterdag 26 oktober van 10.00-17.00 uur. Hierna alle zaterdagen van 10.00-12.00 uur tot 5 mei 2020. Op 5 mei open tijdens de fietstocht. De toegang is gratis.

dinsdag 5 mei 2020 I Heemkundekring Parel aan de Welen - Dennis Leestraat 25, Stampersgat

Tentoonstelling Heemkundekring Parel aan de Welen, H.H. Martelaren van Gorcumkerk. Op 5 mei open tijdens de fietstocht.

dinsdag 5 mei 2020 I Heemkundekring Seppe - Pastoor van Breugelstraat 93e, Bosschenhoofd

Tentoonstelling Heemkundekring Seppe in het Vliegend Museum. Op 5 mei open tijdens de fietstocht.

11 okt-30 nov I Lezen in Vrijheid - in bibliotheek VANnU, Oudenbosch

Foto-expositie “Lezen in Vrijheid” een zestal portretten van Halderbergenaren met de cover van een boek dat zij op de top 25 zetten voor het thema “Lezen in Vrijheid”. Opening van de expositie op vrijdagavond 11 oktober om 19.00 uur met muziek van Schindler’s List door trio fluit hobo piano. Presentatie van de top 25 van boeken in het kader van Lezen in Vrijheid.

Onderwijs

Aan de basisscholen en het voortgezet onderwijs wordt via de Coördinator Cultuureducatie van de gemeente Halderberge een educatief pakket aangeboden. Groep 5-6 van de Halderbergse basisscholen gaat aan de slag met fotografie. In deze workshop gaan de leerlingen iets doen met die belangrijke herinneringen, mensen, gebeurtenissen. Ze maken minimonumentjes. 28 januari tot en met 13 februari 2020 in het atelier van cc-educatie.
Groep 7-8 van de Halderbergse basisscholen doen mee aan het project ‘wat is het je waard’ door Erfgoed Brabant. In oorlogstijd kan een keuze grote gevolgen hebben. Het afwegen van dilemma’s staat centraal in het project. Vanaf januari 2020.

3+4 okt 2019 I Voorstelling ‘Oorlogsgeheimen’ - Cultureel Centrum Fidei et Arti

Voorstelling ‘Oorlogsgeheimen’ naar het boek van Jacques Vriens voor de groepen 7-8 van de Halderbergse basisscholen en de brugklassers van het Markland College.

Met dank aan

Het programma waarmee we in de gemeente Halderberge herdenken en vieren dat 75 jaar geleden West-Brabant werd bevrijd, is mede tot stand gekomen door de inzet van de werkgroep 75 jaar vrijheid Halderberge. Deze werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers uit alle kernen van de gemeente.